Διεθνή

Δορυφόρος απεικόνισε ρωσικό πλοίο να «παραλαμβάνει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους»

Δορυφόρος απεικόνισε ρωσικό πλοίο να «παραλαμβάνει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους» Φωτογραφία: X/MAXAR
Η εικόνα του πλοίου, με τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο ρωσικό λιμάνι, απαθανατίστηκε από δορυφόρο της Maxar στις 07:51 τοπική ώρα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις Μπλίνκεν ότι ο ρωσικός στρατός έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους Fatah-360 από το Ιράν, το Sky News με δημοσίευμά του «φέρνει στο φως» εικόνες από την μεταφορά τους.

Δορυφορικές εικόνες, που παραθέτει το Sky News, αποτυπώνουν εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία που φέρεται να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν. Τα στιγμιότυπα είναι από λιμάνι της Ρωσίας πριν από μία εβδομάδα.

Ουκρανική πηγή είπε στο βρετανικό δίκτυο πως φορτώθηκαν στο Port Olya 3 περίπου 220 μικρής εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους, που μεταφέρθηκαν μέσω της Κασπίας θάλασσας στη Ρωσία για να τους χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το πλοίο έφτασε στο ρωσικό λιμάνι στις 4 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Sky News ειδικοί ανέλυσαν τις δορυφορικές εικόνες. Τα στοιχεία εντοπισμού του πλοίου δείχνουν πως το Port Olya 3 είχε βρεθεί στο ιρανικό λιμάνι του Amirabad μόλις έξι ημέρες πριν, στις 29 Αυγούστου.

Μετά την άφιξή του στη Ρωσία, η ουκρανική πηγή είπε πως θεωρούν ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Fateh-360με εμβέλεια περίπου 100 χλμ, μεταφορτώθηκαν σε εμπορική αμαξοστοιχία.

rwsia-pyrayloiiran2_dc695.jpg

Η εικόνα του πλοίου στο λιμάνι, απαθανατίστηκε από δορυφόρο της Maxar στις 07:51 τοπική ώρα στις 4 Σεπτεμβρίου. Δύο μέρες αργότερα, άλλες εικόνες έδειχναν ότι το πλοίο είχε φύγει από το λιμάνι. Από τις 29 Αυγούστου δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για το πλοίο ενώ έξι μέρες μετά τα τελευταία δεδομένα για τη θέση του, το πλοίο έφτασε στο ρωσικό λιμάνι.

Στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, τα μη ανιχνεύσιμα πλοία πλέον γίνονται όλο και πιο κοινά, καθώς Ιράν και Ρωσία ανταλλάσσουν όπλα, αναφέρει το Sky News. Σύμφωνα με τα περιορισμένα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, το Port Olya 3 φέρεται να κάνει συχνά ταξίδια ανάμεσα σε Ιράν και Ρωσία. Ωστόσο αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι η τοποθεσία που μεταφέρθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι αφού έφτασαν στο ρωσικό λιμάνι.

Η ουκρανική πηγή είπε πως εικάζεται ότι έχουν σταλεί σε στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση, που ονομάζεται Ashuluk, για έλεγχο και προκειμένου να γίνουην οι κατάλληλες δοκιμές πριν χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έπειτα ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε δημόσια ότι η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και οι δύο χώρες έχουν αρνηθεί το γεγονός.

{https://twitter.com/WarWatchs/status/1833874413365690656}

NETWORK