Διεθνή

Η κληρονόμος της L'Oréal εκθρονίστηκε – Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η κληρονόμος της L'Oréal εκθρονίστηκε – Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο Φωτογραφία: EPA
Η Bettencourt Meyers μόλις έχασε το στέμμα της από τη κληρονόμο μιας άλλης επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, της Walmart.

Η Françoise Bettencourt Meyers, εγγονή του ιδρυτή της L’Oreal και κληρονόμος της εταιρείας είχε προκαλέσει δέος όταν, στα τέλη του 2023, έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κράτησε τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας για λίγους μήνες, παρόλο που η περιουσία της έπεσε στα 89,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2024. Αλλά η Bettencourt Meyers μόλις έχασε το στέμμα της από τη κληρονόμο μιας άλλης επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, της Walmart. Η Alice Walton, κόρη του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, είδε την περιουσία της να εκτινάσσεται στα 95,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.  Οι μετοχές της Walmart έχουν αυξηθεί πάνω από 43% μέχρι τώρα μέσα στο 2024.

Οι δύο γυναίκες είναι μέλη οικογενειών με κληρονομιά στην ομορφιά και τη λιανική πώληση, αντίστοιχα.  Η L’Oréal ιδρύθηκε πριν από 115 χρόνια στο Παρίσι και βρίσκεται στο Νο. 90 της λίστας Fortune 500 Europe. Η Walmart, από την άλλη, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο, βρέθηκε στο Νο. 1 στο Fortune 500 για 12η συνεχόμενη χρονιά, με ετήσια έσοδα 648 δισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2024.

Η 71χρονη Bettencourt Meyers κατέχει τη θέση της προέδρου της οικογενειακής εταιρείας Téthys, που ελέγχει την πλειοψηφία της L'Oréal. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που ίδρυσε ο παππούς της στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ίδια και οικογένειά της κατέχουν περίπου το 35% του τομέα της ομορφιάς, η οποία μεταβιβάστηκε από τη μητέρα της, Liliane, μετά τον θάνατό της το 2017.

Ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή της διάσημης κληρονόμου, εκτός L'Oréal όπως ότι έχει δύο γιους που έχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Η L'Oréal, η οποία κατέχει γνωστές μάρκες όπως η Lancôme, η Aesop, η La Roche Posay και η Maybelline, είναι μια παγκόσμια εταιρεία με τεράστια δύναμη. Αν και αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τις στάσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες και την υποτονική ζήτηση στην Κίνα, πρόσφατα σημείωσε ισχυρά κέρδη.
Η εταιρεία είναι ένα από τα κορυφαία «διαμάντια» της Γαλλίας στον επιχειρηματικό κόσμο.  Μαζί, η L'Oreal και η οικογένεια Bettencourt Meyers συμφώνησαν να δωρίσουν 226 εκατομμύρια δολάρια για την επισκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του Απριλίου 2019.
Ωστόσο, η περιουσία της Bettencourt Meyers βρίσκεται πολύ πίσω από αυτή του CEO της LVMH Bernard Arnault, του οποίου η καθαρή περιουσία ανέρχεται επί του παρόντος στα 196 δισεκατομμύρια δολάρια.

walmart1_62b25.jpg

Η κληρονόμος της Walmart, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η Walton είναι φιλάνθρωπος και ο 18ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σήμερα. Διαχειρίζεται μία από τις δύο οικογενειακές εταιρείες χαρτοφυλακίου, την Walton Enterprises, η οποία διευθύνει τη Walmart, από την οποία προέρχεται μεγάλο μέρος της περιουσίας της.

Η Walmart είχε μια εκπληκτική πορεία ως η μεγαλύτερη εταιρεία της Αμερικής που δραστηριοποιείται στο φυσικό και ηλεκτρονικό εμπόριο λιανικής πώλησης.  Η εταιρεία έχει εδραιώσει τη θέση της προσφέροντας τις χαμηλότερες τιμές και είναι εύκολη η πρόσβαση για τον μέσο Αμερικανό μέσω των θυγατρικών της, όπως το Sam’s Club.

Η εταιρεία έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις το 1980 και κατάφερε να διατηρήσει την επιρροή της ως εταιρικό μεγαθήριο, ξεπερνώντας σε έσοδα τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon και η Apple.

Η Walton μοιράζεται το μερίδιο στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας της με τα αδέρφια της, Rob, Jim και John. Ακολούθησε μια καριέρα στα χρηματοοικονομικά και μάλιστα ίδρυσε τη δική της επενδυτική τράπεζα, Llama Co., η οποία σταμάτησε να λειτουργεί το 1998. Τώρα ασχολείται με τη φιλανθρωπία και ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Crystal Bridges Museum of American Art, στον οποίο δώρισε η ίδια και η οικογένεια Walton τη συλλογή έργων τέχνης της καθώς και ένα οικόπεδο 120 στρεμμάτων.