Διεθνή

Λουτρό αίματος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 47 νεκροί και 180 τραυματίες στην Πολτάβα

Αρχείου Αρχείου Φωτογραφία: Laurence Figà-Talamanca/EPA
Δύο βαλλιστικοί ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την πόλη Πολτάβα αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 47 νεκρούς και 180 τραυματίες.

Δύο ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν μια εκπαιδευτική εγκατάσταση και ένα νοσοκομείο στην πόλη Πολτάβα της ανατολικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 47 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 180.

Το χτύπημα επιβεβαίωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για μια «τρομερή μέρα» έπειτα από «βάρβαρη επίθεση» της Ρωσίας.

Η πόλη χτυπήθηκε από δύο βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ υπήρξε τόσο λίγος χρόνος μεταξύ της σειρήνας αεροπορικής επιδρομής και της άφιξης των πυραύλων που οι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δρόμο προς τα καταφύγια.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν 25 ανθρώπους - 11 από τους οποίους ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια - και συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες.

{https://x.com/nexta_tv/status/1830933682007216202}

«Έλαβα αναφορές για ένα ρωσικό χτύπημα στην Πολτάβα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή. Στόχευσαν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα κοντινό νοσοκομείο, καταστρέφοντας μερικώς κι ένα από τα κτίρια του ινστιτούτου τηλεπικοινωνιών», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια. Πολλοί διασώθηκαν και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά θύματα. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς και τους οικείους τους.

{https://x.com/maria_drutska/status/1830932271538311468}

»Διέταξα πλήρη και άμεση έρευνα σχετικά με το τι συνέβη. Όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι βοηθούν και σώζουν ζωές από τις πρώτες στιγμές μετά το χτύπημα.

»Τα ρωσικά "αποβράσματα" θα πληρώσουν σίγουρα γι' αυτό το χτύπημα. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τον κόσμο που έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτή την τρομοκρατία: Η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αεράμυνας και πυραύλους τώρα, όχι σε αποθήκες. Χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να μας προστατεύσουν από τη ρωσική τρομοκρατία χρειάζονται τώρα, όχι αργότερα. Κάθε μέρα καθυστέρησης, δυστυχώς, σημαίνει περισσότερες χαμένες ζωές.

Αιώνια μνήμη σε όλους εκείνους που δολοφόνησε η Ρωσία».

{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1830933556832473177}

«Στόχος κέντρο εκπαίδευσης του στρατού, εξοντώθηκαν πολυτίμα στελέχη»

Σύμφωνα με το BBC, ρωσικά accounts στο Telegram - που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρηση του Κρεμλίνου - αναφέρουν ότι το χτύπημα έπληξε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού και ότι τα θύματα ήταν δόκιμοι.

Το συνήθως καλά πληροφορημένο κανάλι Rybar αναφέρει ότι «ως αποτέλεσμα της επίθεσης εξοντώθηκαν στελέχη ειδικά στις επικοινωνίες και στον ηλεκτρονικό πόλεμο».

Πολλά accounts λένε επίσης ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander, ωστόσο κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει επαληθευτεί από το BBC.