Διεθνή

Ο Μαδούρο άλλαξε πάλι τα Χριστούγεννα

Ο Μαδούρο άλλαξε πάλι τα Χριστούγεννα Φωτογραφία: EPA/MIGUEL GUTIERREZ
«Είναι Σεπτέμβριος και ήδη μυρίζει Χριστούγεννα» είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αποφάσισε ότι από φέτος αλλάζει ξανά η ημερομηνία που θα γιορτάζονται τα Χριστούγεννα.

Πλέον η γιορτή μεταφέρεται την 1η Οκτωβρίου. «Είναι Σεπτέμβριος και ήδη μυρίζει Χριστούγεννα. Ως ευχαριστώ στον μαχόμενο λαό, θα μεταφέρω τα Χριστούγεννα στην 1η Οκτωβρίου με διάταγμα» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μαδούρο. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που Μαδούρο καταφεύγει σε αυτή την ασυνήθιστη κίνηση για να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα της χώρας της.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, είχε αλλάξει ξανά την ημερομηνία των Χριστουγέννων. Τότε είχε δηλώσει ότι η Βενεζουέλα θα τα γιορτάζει στις 15 Οκτωβρίου. Ένα χρόνο αργότερα, το 2021 στις 4 Οκτωβρίου. Εκείνη την εποχή, ο Μαδούρο δημοσίευσε ένα βίντεο με το προεδρικό μέγαρο Miraflores στολισμένο με χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων η κυβέρνηση παραδοσιακά μοιράζει δέματα τροφίμων, όπως χοιρινό κότσι, στις φτωχές γειτονιές της χώρας. Σημειώνεται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου που επισκιάστηκαν από καταγγελίες για νοθεία, η εκλογική αρχή πιστή στο κυβερνών κόμμα ανακήρυξε νικητή τον Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία. Όμως τη Δευτέρα, δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρώην διπλωμάτη, Edmundo González Urrutia, που στηρίζει η αντιπολίτευση μετά από αίτημα της φιλοκυβερνητικής εισαγγελίας.
Οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του González.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αμφισβητούν και αυτοί το εκλογικό αποτέλεσμα.