Διεθνή

Οι πλούσιες χώρες «φιμώνουν» όσους διαμαρτύρονται για το κλίμα - Ανησυχητική μελέτη

Οι πλούσιες χώρες «φιμώνουν» όσους διαμαρτύρονται για το κλίμα - Ανησυχητική μελέτη Φωτογραφία: ΕPA
Κυβερνήσεις υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν οι διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή... δεν γίνονται στη χώρα τους.

Οι πλούσιες, δημοκρατικές χώρες του βορρά χρησιμοποιούν σκληρά, ασαφή και τιμωρητικά μέτρα για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες για το κλίμα, την στιγμή που επικρίνουν παρόμοιες τακτικές που ακολουθούνται σε χώρες του νότου, σύμφωνα με έκθεση.

Οπως αναφέρει ο Guardian, έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Δικαιώματα του Κλίματος αποκαλύπτει την όλο και πιο σκληρή μεταχείριση των ακτιβιστών για το κλίμα στην Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Διαπιστώνεται ότι τα μέτρα καταστολής στις χώρες αυτές -συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ποινών φυλάκισης, της προληπτικής κράτησης και της παρενόχλησης - είναι κόντρα στην ευθύνη των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

28920755 b0dfc

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Η έκθεση αναφέρει επίσης οι ίδιες κυβερνήσεις συχνά επικρίνουν τα καθεστώτα στις αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή δεν... σέβονται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.

«Οι κυβερνήσεις συχνά εκφράζουν ισχυρή άποψη για για το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία σε άλλες χώρες - αλλά όταν δεν τους αρέσουν οι διαμαρτυρίες στην πατρίδα τους, ψηφίζουν νόμους και επιστρατεύονται την αστυνομία για να τις σταματήσουν», τονίζει ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής της Climate Rights International.

Οι διαδηλωτές... βαφτίζονται «χούλιγκαν» και «οικοτρομοκράτες»

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρχές έχουν απαντήσει στις μη βίαιες διαμαρτυρίες για το κλίμα με μαζικές συλλήψεις και νέους νόμους που έχουν οδηγήσει σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι συμμετείχαν σε αυτές έχουν χαρακτηριστεί «χούλιγκαν», «σαμποτέρ» ή «οικοτρομοκράτες» από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα αυστηρά μέτρα καταστολής και έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν το δικαίωμα στη μη βίαιη διαμαρτυρία.

«Αυτοί οι υπερασπιστές ουσιαστικά προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη και με αυτόν τον τρόπο να σώσουν την ανθρωπότητα», δήλωσε πέρυσι στον Guardian η Mary Lawlor, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρόκειται για ανθρώπους που θα έπρεπε να προστατεύουμε, αλλά θεωρούνται από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες ως απειλή που πρέπει να εξουδετερωθεί. Ολα είναι για την εξουσία και την οικονομία».

28802165 16680

Το δέντρο και το δάσος... που καταστρέφεται

Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο θερμοκρασίες ρεκόρ, οδηγώντας σε ελλείψεις τροφίμων, μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, οικονομικές δυσχέρειες, φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Η έκθεση, ωστόσο, διαπιστώνει ότι αντί οι κυβερνήσεις να λάβουν επείγοντα μέτρα για την ταχεία μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αναχαίτιση της οικολογικής κατάρρευσης, πολλές σχετικά πλούσιες χώρες έχουν επικεντρωθεί σε όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες.

«Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με τις τακτικές των ακτιβιστών για το κλίμα για να καταλάβετε τη σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στη διαμαρτυρία και στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής της Climate Rights International. «Αντί να φυλακίζουν τους διαδηλωτές για το κλίμα και να υπονομεύουν τις πολιτικές ελευθερίες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την έκκλησή τους να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογράμμισαν αρκετά παραδείγματα ανεπτυγμένων χωρών που επαινούν τη σημασία του δικαιώματος διαμαρτυρίας στη διεθνή σκηνή, την στιγμή που εφαρμόζουν στη δική τους χώρα σκληρά μέτρα καταστολής.

28609747 2837a

Η έκθεση της Τρίτης διαπίστωσε επίσης ότι:

  • Καταγράφεται ρεκόρ ποινών φυλάκισης για μη βίαιη διαμαρτυρία σε αρκετές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
  • Προληπτικές συλλήψεις και κρατήσεις όσον είναι... ύποπτοι για τον σχεδιασμό ειρηνικών διαδηλώσεων.
  • Νέοι αυστηροί νόμοι που ψηφίστηκαν για να καταστήσουν παράνομη τη συντριπτική πλειοψηφία των ειρηνικών διαμαρτυριών.
  • Μέτρα για να μην ακούν οι ένορκοι κατά τη διάρκεια δικών τα κίνητρα των ανθρώπων που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και οι επικριτές υποστηρίζουν ότι υπονομεύεται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Η Διεθνής Οργάνωση για τα Δικαιώματα του Κλίματος κάλεσε τις δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν την αυταρχική καταστολή και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στη διαμαρτυρία.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βλέπουν τους διαδηλωτές και τους ακτιβιστές για το κλίμα ως συμμάχους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και όχι ως εγκληματίες», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής της Climate Rights International.