Υγεία

Το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονες των νέων όσο και το κάπνισμα - Μελέτη

Το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονες των νέων όσο και το κάπνισμα - Μελέτη Φωτογραφία: Pixabay/lindsayfox
«Η μελέτη προσθέτει στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μακροχρόνια χρήση του ατμίσματος είναι επιβλαβής και αμφισβητεί τη θεωρία ότι το άτμισμα μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή καπνίσματος», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης

Το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονες των νέων όσο και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα που τροφοδοτεί τη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους του «εναλλακτικού» καπνίσματος.

Η μελέτη συνέκρινε ατμιστές και καπνιστές σε τεστ έντονης άσκησης και διαπίστωσε ότι και οι μεν και οι δε ήταν λιγότερο fit και λαχάνιαζαν πολύ περισσότερο σε σχέση με τους μη καπνιστές/ατμιστές.

Ο Δρ Azmy Faisal και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ζήτησαν από 60 άτομα ηλικίας 20 ετών να καταγράψουν την πνευμονική τους χωρητικότητα κάνοντας στατικό ποδήλατο γυμναστικής. Είκοσι ήταν μη καπνιστές, άλλοι 20 είχαν ατμίσει για τουλάχιστον δύο χρόνια και οι άλλοι 20 είχαν καπνίσει για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Οι ατμιστές είχαν μέση «μέγιστη ικανότητα άσκησης», στα 186 βατ, παρόμοια με εκείνη των καπνιστών (182 βατ), αλλά πολύ χαμηλότερη από εκείνη των μη καπνιστών ή των ατμιστών (226 βατ).
Επιπλέον, οι ατμιστές και οι καπνιστές προσλάμβαναν λιγότερο οξυγόνο - 2,7 λίτρα και 2,6 λίτρα το λεπτό, αντίστοιχα - από εκείνους που δεν κάπνιζαν ούτε άτμιζαν (3 λίτρα).

«Η μελέτη προσθέτει στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μακροχρόνια χρήση του ατμίσματος είναι επιβλαβής και αμφισβητεί τη θεωρία ότι το άτμισμα μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή καπνίσματος», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, την οποία παρουσίασαν την Κυριακή στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) στη Βιέννη.

«Τόσο οι ατμιστές όσο και οι καπνιστές παρουσίασαν ενδείξεις ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους δεν λειτουργούσαν τόσο καλά όσο στους μη καπνιστές και μη ατμιστές», σύμφωνα με τις εξετάσεις αίματος και τις υπερηχογραφικές εξετάσεις.

«Οι καπνιστές και οι ατμιστές είχαν εντονότερη δύσπνοια, βίωναν έντονη κόπωση στα πόδια και είχαν υψηλότερα επίπεδα γαλακτικού στο αίμα τους, ένδειξη μυϊκής κόπωσης, ακόμη και πριν φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο άσκησης».

Με πληροφορίες από Guardian