Διεθνή

Σάλος με δημοτική σύμβουλο της Ζυρίχης: Ανήρτησε φωτογραφία να πυροβολεί εικόνα της Παναγίας

Σάλος με δημοτική σύμβουλο της Ζυρίχης: Ανήρτησε φωτογραφία να πυροβολεί εικόνα της Παναγίας
Η Sanija Ameti γεννήθηκε το 1992 στη Βοσνία σε μια μουσουλμανική οικογένεια, ωστόσο αυτοπροσδιορίζεται ως αγνωστικίστρια.

Η μέχρι πρότινος επικεφαλής των Πρασίνων - Φιλευλευθέρων στην Ελβετία δέχεται απειλές για τη ζωή της αφού πυροβόλησε με αθλητικό πιστόλι μια αφίσα δημοπρασίας με πίνακα του 14ου αιώνα - που αναπαριστά την Παναγία με το Θείο βρέφος.

Η 32χρονος δημοτική σύμβουλος της Ζυρίχης Sanija Ameti ανέβασε τις εικόνες στο Instagram το Σαββατοκύριακο πριν τις κατεβάσει γρήγορα. Αργότερα δήλωσε ότι έκανε εξάσκηση σε βολές από απόσταση περίπου 33 μέτρων και βρήκε την αφίσα... «αρκετά μεγάλη» για κατάλληλο στόχο.

«Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώθηκαν από την ανάρτησή μου. Τη διέγραψα αμέσως όταν συνειδητοποίησα το θρησκευτικό της περιεχόμενο. Δεν το σκέφτηκα», έγραψε η Ameti στο Χ. «Λυπάμαι απίστευτα».

{https://x.com/DD_Geopolitics/status/1832852528817709333}

Το κόμμα των Πράσινων-Φιλελευθέρων στη Ζυρίχη ανακοίνωσε ότι η Sanija παραιτήθηκε από την ηγεσία του, ενώ η Farner Group, μια εταιρεία συμβούλων στην οποία εργαζόταν η γυναίκα, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι αποφάσισε τη Δευτέρα να «τερματίσει τη συνεργασία» τους.

Οι εικόνες συνέχισαν να κυκλοφορούν στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο και την Τρίτη. Η εφημερίδα Daily 20 Minutes δημοσίευσε μια φωτογραφία της Ameti να στέκεται σε κάτι που μοιάζει με πέτρινη κρύπτη και να σημαδεύει με ένα πιστόλι. Ένα άλλο καρέ έδειχνε τρύπες από σφαίρες στα πρόσωπα της Μαρίας και του Ιησού.

Η αφίσα, μια διαφήμιση του οίκου δημοπρασιών Koller, έδειχνε λεπτομέρειες του έργου «Η Παναγία με το Θείο Βρέφος και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ» του Ιταλού ζωγράφου του 14ου αιώνα Tommaso del Mazza που πρόκειται να βγει προς πώληση στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Operation Libero, μια ομάδα υπεράσπισης που συνίδρυσε η Ameti και προωθεί την ελεύθερη δημοκρατία, χαρακτήρισε τις ενέργειές της «λανθασμένες και ακατάλληλες» και δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θρησκευτική ελευθερία και αντιτίθεται στην υποκίνηση σε πράξεις μίσους.