Διεθνή

Ανακαλούνται φακές - Ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά σε αφλατοξίνες

Ανακαλούνται φακές - Ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά σε αφλατοξίνες Φωτογραφία: PEXELS Photo by MART PRODUCTION
Πώς η ανίχνευση αφλατοξινών οδήγησε στην ανάκληση του προϊόντος.

Συναγερμός σήμανε στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς εντοπίστηκαν φακές με μυκοτοξίνες γεγονός που οδήγησε στην ανάκλησή τους.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food & Feed [RASFF]) ανακοινώθηκε η απόσυρση από τα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ του προϊόντος Φακές MP με ημερομηνία λήξης 30/01/2026 και αριθμό παρτίδας MP 012024.

Η ειδοποίηση ανάκλησης στάλθηκε σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν και διαθέτουν στην αγορά το εν λόγω προϊόν. 

Αυτές είναι οι φακές που ανακαλούνται

anaklisi fakes b10d6

Κίνδυνος από αφλατοξίνες

Οι αφλατοξίνες είναι δηλητηριώδη καρκινογόνα και μεταλλαξιογόνα που παράγονται από συγκεκριμένους μύκητες (Aspergillus species) που αναπτύσσονται στο έδαφος, την αποσυντιθέμενη βλάστηση, το σανό και τα σιτηρά. Βρίσκονται συχνά σε ακατάλληλα αποθηκευμένα προϊόντα όπως βαμβάκι, σπορέλαια, κεχρί, φιστίκια, ρύζι, σουσάμι, ηλιόσπορους, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, αποξηραμένα φρούτα, φακές, φασόλια, μπαχαρικά, μπύρα και κρασί.

Οι αφλατοξίνες είναι αρκετά σταθερές και δεν καταστρέφονται εύκολα κατά το μαγείρεμα. Επίσης μπορεί να μην είναι εμφανείς κατά τη μακροσκοπική επισκόπηση του προϊόντος και να μην προκαλούν διαταραγμένη υφή ή γεύση. Οξεία έκθεση σε ψηλά επίπεδα αφλατοξίνης προκαλεί οξεία αφλατοξίκωση με σοβαρή βλάβη του ήπατος που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η χρόνια έκθεση σε μικρές ποσότητες συνδέεται με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκινωμάτων με κύριο όργανο προσβολής το ήπαρ.