Πολιτική

Διαψεύδει η κυβέρνηση την επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία

Διαψεύδει η κυβέρνηση την επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει δικό της πρόβλημα ένα πρόβλημα μίας άλλης χώρας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι αριθμοί που γράφονται για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των συντακτών, επιχειρώντας - υπερασπιζόμενος την αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση- να μετριάσει το κλίμα ανησυχίας για αναζωπύρωση του μεταναστευτικού που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας μετά τη μεταστροφή της Γερμανίας.

Ερωτηθείς εάν ισχύει ότι αναμένεται να υπάρξει επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και πολύ περισσότερο οι αριθμοί που γράφονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Παρά το γεγονός ότι το κλίμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο νέων πιέσεων στο μεταναστευτικό εξ αφορμής της γερμανικής μεταστροφής και του ντόμινο επιπτώσεων που θα μπορούσε αυτή να έχει, τροφοδοτήθηκε εν πολλοίς και από δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και συμβολισμούς όπως αυτός της επίσκεψης Χρυσοχοίδη στον φράχτη του Έβρου, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε όσον αφορά το μεταναστευτικό ότι «κάποιοι προσπαθούν να αναβαθμίσουν ένα ζήτημα που σήμερα δεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών» γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησε μία διαφορετική και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

«Αυτό ενοχλεί κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν να πυροδοτήσουν μία συζήτηση, να παραπλανήσουν την κοινή, γνώμη, να δημιουργήσουν μία ανησυχία που δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στους πολίτες και για να έχουν την δική τους, γνωστή ατζέντα, η οποία δεν θα περάσει γιατί θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να ακολουθούμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείχνοντας μάλιστα στην κατεύθυνση στα δεξιά της ΝΔ, υπογράμμισε ότι πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν είτε να γίνουν έμποροι πατριωτισμού είτε να δημιουργήσουν μία δική τους ατζέντα, πατώντας σε ευαίσθητα θέματα για όλη την Ευρώπη, όπως το μεταναστευτικό, για να κάνουν πολιτική καριέρα και πρόσθεσε ότι καλύτερη απάντηση είναι μία πολιτική που αποδίδει.

Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρχαν 92.838 διαμένοντες στην χώρα μετανάστες, ενώ σήμερα είναι 21.245, οι δε δομές που λειτουργούσαν πριν πέντε χρόνια ήταν 130 και σήμερα είναι 33.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει τις εντολές προς αστυνομικές και λιμενικές αρχές για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση των ροών προς τη χώρα μας, απάντησε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική που αποδίδει περισσότερο απ' ότι σε άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι «την πολιτική που αποδίδει, αυτή θα συνεχίσουμε».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να μην εφαρμοστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» και διαμήνυσε εκ νέου ότι «δεν γυρίζει πίσω το ποτάμι, δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει δικό της πρόβλημα ένα πρόβλημα μίας άλλης χώρας».

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που διέπουν την ΕΕ και αυτοί είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν», πρόσθεσε