Διεθνή

Προς αναβολή η δίκη Πελικό, αν δεν εμφανιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις ο βασικός κατηγορούμενος

Προς αναβολή η δίκη Πελικό, αν δεν εμφανιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις ο βασικός κατηγορούμενος Φωτογραφία: EPA/ GUILLAUME HORCAJUELO
Ο Ντομινίκ Πελικό αποχώρησε από την αίθουσα με εντολή δικαστή λόγω υγείας.

Η πολύκροτη δίκη για τους σχεδόν 200 βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό από τον σύζυγό της Ντομινίκ και του 51 ακόμα κατηγορούμενους, έχει πάρει αναβολή μέχρι τη Δευτέρα για λόγους υγείας του συζύγου της και βασικού κατηγορούμενου.

Αν ο Ντομινίκ Πελικό δεν καταφέρει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για το επόμενο διάστημα, τότε ενδέχεται ωστόσο να παραταθεί η προσωρινή παύση, είπε ο προεδρεύων δικαστής Roger Arata. «Αν ο Πελικό εμφανιστεί τη Δευτέρα θα συνεχίσουμε» είπε ο Arata, «αν όμως είναι απών στην επόμενη, ή στις δύο τρεις επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου θα παρατείνουμε την παύση. Όμως αν ο κατηγορούμενος δεν είναι διαθέσιμος για αρκετό χρονικό διάστημα η δίκη θα αναβληθεί» πρόσθεσε.

Ο Πελικό ο οποίος κατηγορείται ότι στρατολογούσε δεκάδες άνδρες επί μία δεκαετία για να βιάζουν τη σύζυγό του ενώ αυτός την είχε ναρκώσει και στη συνέχεια βιντεοσκοπούσε τους βιασμούς, έλαβε άδεια για να φύγει από το δικαστήριο. Είχε φτάσει νωρίτερα και έμοιαζε αδύναμος και να γέρνει σε ένα μπαστούνι. Το δικαστήριο διέταξε την άμεση ιατρική του εξέταση.

Αρχικά ο δικαστής είχε αποφασίσει ότι η δίκη αυτή θα συνεχίσει ακόμα κι αν ο βασικός κατηγορούμενος δεν παραβρεθεί στην αίθουσα τη Δευτέρα. Ο Πελικό που έχει δηλώσει ένοχος για τις κατηγορίες εναντίον του αρχικά ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει την Τρίτη το απόγευμα αλλά τη Δευτέρα αποχώρησε από το δικαστήριο καθώς είχε πόνους στην κοιλιά.

Οι υποθέσεις τεσσάρων συγκατηγορουμένων του Πελικό είχαν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης αυτής του 63χρονου Ζαν Πιέρ M, του μοναδικού που δεν κατηγορείται για κακοποίηση της Ζιζέλ Πελικό. Αντίθετα, κατηγορείται ότι βίασε επανειλημμένα τη δική του σύζυγο αφού την είχε ναρκώσει, παρουσία του Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος του προμήθευσε το ναρκωτικό. Ο Arata είπε ότι δεν θα ήθελε ο 63χρονος να καταθέσει απουσία του Πελικό.

NETWORK