Διεθνή

Στεφάν Σεζουρνέ: Αυτή είναι η επιλογή Μακρόν μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν

Στεφάν Σεζουρνέ: Αυτή είναι η επιλογή Μακρόν μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ για επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο, αφού ο Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από τη θέση του αποσύροντας την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία.

Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη «σε συμφωνία» με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ επιβεβαίωσε πως η Γαλλία επιδιώκει ένα χαρτοφυλάκιο «κλειδί» που σχετίζεται με τη «βιομηχανική και τεχνολογική κυριαρχία» και την «ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα».

Όπως σημειώνεται δε, η προηγούμενη εμπειρία του Σεζουρνέ, ως προέδρου της κεντρώας ευρωομάδας του Μακρόν «Renew Europe» και ως υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, τον καθιστά απολύτως έτοιμο να αναλάβει τα ηνία ενός τόσο σημαντικού χαρτοφυλακίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τιερί Μπρετόν, «ο άνθρωπος του Μακρόν στις Βρυξέλλες» που εκτελούσε χρέη Ευρωπαίου Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά από το 2019, απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, καταγγέλλοντας προσπάθειες της επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πιέσει τη Γαλλία να τον αντικαταστήσει «για προσωπικούς λόγους».

Ο Μπρετόν ισχυρίστηκε ότι η φον ντερ Λάιεν προσέφερε ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τον πιθανό αντικαταστάτη του Μπρετόν «ως πολιτικό αντάλλαγμα», εκτοξεύοντας κατηγορίες για «αμφισβητήσιμη διακυβέρνηση» προς την πρόεδρο της Επιτροπής.