Διεθνή

Euronews: Η Κομισιόν θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα και το άτμισμα σε περισσότερους εξωτερικούς χώρους

Euronews: Η Κομισιόν θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα και το άτμισμα σε περισσότερους εξωτερικούς χώρους Φωτογραφία: EPA/ ANDY RAIN
Τι ισχύει στην Ελλάδα για το κάπνισμα και η νέα οδηγία της Κομισιόν.

Η Κομισιόν θα προτείνει αύριο, Τρίτη, την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους, σύμφωνα με διαρροή εγγράφου που επικαλείται το Euronews.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση των οδηγιών του 2009 που ισχύουν αυτή τη στιγμή, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους, όπως και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η τελευταία εκδοχή αυτού του εγγράφου- στο οποίο μπορεί να γίνουν αλλαγές- επιδιώκει να «καθαρίσει» τους δημόσιους χώρους από όλα τα αερολύματα, όχι μόνο τον καπνό του τσιγάρου. Κάτι που αντικατοπτρίζει την ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία τα νέα προϊόντα καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι οδηγίες δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο προκειμένου να το ακολουθήσουν οι χώρες- μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της ισχύουσας οδηγίας, από το 2009 έως το 2012, καταγράφηκε μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Τα νέα σημεία όπου «απαγορεύεται» το κάπνισμα

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε διάφορους ανοιχτούς χώρους, που έως τώρα ρύθμιζε η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Με τη νέα οδηγία, οι υπαίθριες ή ημιυπαίθριες περιοχές- που ορίζονται ως μερικώς καλυμμένοι ή κλειστοί χώροι για παράδειγμα ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια- που σχετίζονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφέ, θα γίνουν ζώνες στις οποίες απαγορεύεται το κάπνισμα.

Οι κόμβοι μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, επίσης συμπεριλαμβάνονται στις νέες απαγορεύσεις. Επιπλέον, το κάπνισμα δεν θα επιτρέπεται σε υπαίθριες ζώνες που συνδέονται με χώρους εργασίας, ξενοδοχεία και οίκους ευγηρίας.

Εξάλλου, με τη νέα οδηγία απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά- συμπεριλαμβανομένων δημόσιων παιδικών χαρών, λούνα παρκ, πισινών και ζωολογικών κήπων- όπως και σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο.

Στο στόχαστρο τα νέα προϊόντα καπνού

Οι νέες συστάσεις της Κομισιόν φιλοδοξούν να βάλουν φρένο σε μια ευρεία γκάμα νέων προϊόντων, ανάμεσά τους τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανεξάρτητα από το αν περιέχουν νικοτίνη.

Επιπλέον, η Κομισιόν θέλει να συμπεριλάβει στις απαγορεύσεις «υποκατάστατα καπνού και άλλα προϊόντα που εκλύουν καπνό ή αερολύματα», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Euronews.

Αυτά τα προϊόντα, που συχνά προωθούνται ως πιο ασφαλή από το παραδοσιακό κάπνισμα, εκθέτουν τους παθητικούς καπνιστές σε επιβλαβή χημικά, μέσω των αερολυμάτων, επισημαίνει το έγγραφο. Εξάλλου, αυτό αναφέρει πως είναι «ασαφείς» οι αποδείξεις για τη χρήση των νέων προϊόντων ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Επιπλέον, είναι ολοένα περισσότερες οι ενδείξεις για έκθεση των παθητικών καπνιστών «σε αερολύματα από ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο με όσο και χωρίς νικοτίνη», δηλαδή σε «υπολογίσιμα επίπεδα σωματιδίων και βασικών τοξικών ουσιών και ρύπων».

Τι ισχύει στην Ελλάδα για το κάπνισμα

Με τον νόμο του 2019, επεκτάθηκαν οι απαγορεύσεις για το κάπνισμα στην Ελλάδα.

Έκτοτε, απαγορεύθηκε το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους εξής χώρους:

- Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,

- Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

- Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,

- Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Το πρόστιμο για αυτή την παράβαση είναι 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται σε 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Στους οδηγούς των οχημάτων επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν τη διέπραξαν οι ίδιοι.

Επίσης, απαγορεύεται

- Η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους,

- Η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και επιχειρήσεων αναψυχής,

- Η κατασκευή, η προβολή, η εμπορία και η πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων

- Η διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των ιδρυμάτων και των υπηρεσιών αυτών,

- Η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης και

- Η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για κάθε παράβαση αυτής της διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

- Η κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Ως εξωτερικός χώρος νοείται και η πρόσοψη και λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Στους εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι στρατιωτικές μονάδες, τα δικαστήρια, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα.

- Απαγορεύεται η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων προϊόντων καπνού στους κινηματογράφους.