Διεθνή

Βίντεο δείχνει το κατεστραμμένο υποβρύχιο Titan στον βυθό του ωκεανού

Βίντεο δείχνει το κατεστραμμένο υποβρύχιο Titan στον βυθό του ωκεανού
Τα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan, το οποίο συνετρίβη στον πυθμένα του ωκεανού κατά τη διάρκεια κατάδυσης προς το ναυάγιο του Τιτανικού, καταγράφηκαν σε βίντεο που δημοσίευσε η Αμερικανική ακτοφυλακή.

Το δυστύχημα, που οδήγησε στον θάνατο και των πέντε επιβατών, παραμένει στο επίκεντρο των ερευνών, με ακροάσεις να πραγματοποιούνται στο Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας για να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Η μοιραία κατάδυση του Titan έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου 2023, όταν το υποβρύχιο έχασε την επαφή με το πλοίο υποστήριξης μόλις δύο ώρες μετά την κατάδυση. Το νέο βίντεο παρουσιάζει τα κατεστραμμένα μέρη του υποβρυχίου στον βυθό, που καταρρεύσε μετά την αποσυμπίεση τον Ιούνιο του 2023.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, ο πρώην διευθυντής επιχειρήσεων της OceanGate, Ντέιβιντ Λόκριτζ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Υγείας (OSHA) να μην προχωρήσει την καταγγελία του σχετικά με την ασφάλεια του υποβρυχίου. Ο Λόκριτζ τόνισε ότι αν η OSHA είχε ερευνήσει τις ανησυχίες που είχε εκφράσει πολλές φορές, η τραγωδία ενδέχεται να είχε αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τον Λόκριτζ, οκτώ μήνες μετά την υποβολή της καταγγελίας του στην OSHA, ένας υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι ο οργανισμός δεν είχε ακόμα ξεκινήσει να διερευνά την υπόθεση, καθώς υπήρχαν άλλες 11 εκκρεμείς υποθέσεις. Ο Λόκριτζ αποχώρησε από την OceanGate περίπου δέκα μήνες μετά την καταγγελία του, αφού και οι δύο αγωγές που είχαν κατατεθεί μεταξύ του και της εταιρείας αποσύρθηκαν.

Ο Λόκριτζ αποκάλυψε επίσης ότι υπήρχε συχνή ένταση μεταξύ του ίδιου και του συνιδρυτή της εταιρείας, καθώς θεωρούσε πως το κύριο μέλημα της OceanGate ήταν τα κέρδη, με περιορισμένο επιστημονικό ενδιαφέρον.

{https://www.youtube.com/watch?v=zthE22b9JHk&t=58s}