Διεθνή

Κομισιόν χωρίς χαρτοφυλάκια… Στον αέρα οι ανακοινώσεις της φον ντερ Λάιεν

Κομισιόν χωρίς χαρτοφυλάκια… Στον αέρα οι ανακοινώσεις της φον ντερ Λάιεν
Η έξοδος Μπρετόν και τα αμφιλεγόμενα ονόματα που είναι στο τραπέζι της φον ντερ Λάιεν.

Ισχυρό ρήγμα στη «Βασίλισσα Ούρσουλα» επέφερε η παραίτηση - καρατόμηση του Τιερί Μπρετόν με την ένταση να κορυφώνεται εκ νέου. Ο Μπρετόν παραιτήθηκε δημόσια από τον ρόλο του ως Επίτροπος, περιπλέκοντας τις προσπάθειές της προέδρου να παρουσιάσει το νέο Κολέγιο των 26 για τη νέα θητεία. 

Η ένταση, μάλιστα, σύμφωνα με τα μεγάλα διεθνή μέσα παρέμενε υψηλή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στις προσπάθειες διορισμού της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Μπρετόν κατηγόρησε την φον ντερ Λάιεν για «αμφισβητήσιμη διακυβέρνηση» και για υποστήριξη του νέου υποψηφίου από το Παρίσι, του Στεφάν Σεζουρνέ, νυν υπουργού Εξωτερικών και πρώην ευρωβουλευτή.

«Η πρόεδρος λαμβάνει υπόψη και αποδέχεται την παραίτηση του Τιερί Μπρετόν και τον ευχαριστεί για το έργο του ως Επίτροπος καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αριάννα Ποντέστα, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις κατηγορίες.

Ο Μακρόν «θυσίασε» τον Μπρετόν

Το «άδειασμα» του Μπρετόν- ο οποίος είχε συγκρουστεί δημόσια με την φον ντερ Λάιεν- ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η Γαλλία προκειμένου να πάρει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη ομάδα της Κομισιόν, επισημαίνει το Reuters.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε διαπραγματευθεί μια ενισχυμένη αντιπροεδρία Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας για τον Γάλλο υποψήφιο, που θα επέβλεπε μια ομάδα επιτρόπων, αναφέρει πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ως το δεύτερο ισχυρότερο μέλος της ΕΕ, η Γαλλία είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε ένα σημαντικό πόστο. «Ο πρόεδρος πάντα επεδίωκε ένα χαρτοφυλάκιο- κλειδί στην Κομισιόν για τη Γαλλία, με επίκεντρο ζητήματα της βιομηχανικής και τεχνολογικής κυριαρχίας και ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν.

Στον αέρα η ισότητα των φύλων

Πάντως με έναν ακόμη άνδρα στο δυναμικό της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέχισε να δυσκολεύεται να επιτύχει την ισότητα των φύλων μεταξύ των 26 υποψηφίων που πρότειναν τα κράτη μέλη, ενώ αμφιλεγόμενα ονόματα είναι στο τραπέζι για να αναλάβουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποδέχτηκε το αίτημά της να αλλάξει τον αρχικό άνδρα υποψήφιο με τη διπλωμάτη Μάρτα Κος, αλλά το κοινοβούλιο στη Λιουμπλιάνα έχει καθυστερήσει τη διαδικασία για να της δώσει την έγκριση.

Η υπόθεση οδήγησε σε καθυστέρηση μίας εβδομάδας στην παρουσίαση της λίστας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα διεξάγει συνεντεύξεις με όλους τους υποψηφίους πριν από την ψηφοφορία.

«Προετοιμαζόμαστε και συντονιζόμαστε για τις ερωτήσεις», δήλωσε στο Euronews ο ευρωβουλευτής Άλεξ Άγκιους Σαλίμπα, αντιπρόεδρος της κεντροαριστερής ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Αλλά, τελικά, μέχρι να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πώς θα διανεμηθούν τα χαρτοφυλάκια και πώς θα διαμορφωθούν, θα είναι πιο δύσκολο να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας», είπε.

Ακροδεξιά «αγκάθια»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αντιμετωπίσει επίσης πιέσεις σχετικά με δύο υποψηφίους από την ακροδεξιά.

Η Ουγγαρία διατήρησε τον νυν Επίτροπο, Όλιβερ Βάρχεϊ, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε αρκετά σκάνδαλα κατά την προηγούμενη θητεία του. Εξίσου αμφιλεγόμενος είναι ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, Ραφαέλε Φίττο.

Μιλώντας στο Euronews, ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φρόιντ από την ομάδα των Πρασίνων δήλωσε ότι ο Φίττο δεν είναι κατάλληλος για τη θέση.

«Νομίζω ότι κάποιος που έχει ψηφίσει σταθερά κατά του κράτους δικαίου, κατά της δημοκρατίας, κατά των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποτε έχουμε ψηφίσει για αυτά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν θέτει ισχυρή υποψηφιότητα, ιδιαίτερα για τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής», είπε ο Φρόιντ.