Διεθνή

Ρωσία: Αν δοθεί εντολή, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις πυρηνικές δοκιμές ανά πάσα στιγμή

Ρωσία: Αν δοθεί εντολή, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις πυρηνικές δοκιμές ανά πάσα στιγμή Φωτογραφία: nuclear weapon archive
Σπάνια δήλωση από τον επικεφαλής του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας.

Το κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας είναι έτοιμο να τις επαναλάβει «ανά πάσα στιγμή», εάν η Μόσχα δώσει την εντολή.

Αυτό επεσήμανε σε μία σπάνια συνέντευξή του ο επικεφαλής του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας, αντιναύαρχος Αντρέι Σινίτσιν.

«Το πεδίο δοκιμών είναι έτοιμο για την επανέναρξη δοκιμών πλήρους κλίμακας. Είναι εξ ολοκλήρου έτοιμο. Το εργαστήριο και οι εγκαταστάσεις δοκιμών είναι έτοιμες. Το προσωπικό είναι έτοιμο. Εάν δοθεί εντολή, μπορούμε να αρχίσουμε ανά πάσα στιγμή», τόνισε μιλώντας στην επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης, Rossiyskaya Gazeta.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μην διαταράξουμε την εκτέλεση των κρατικών καθηκόντων. Εάν τεθεί το καθήκον της επανάληψης των δοκιμών, θα πραγματοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου», συμπλήρωσε.

Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Μόσχας έγινε το 1990. Όμως, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να δώσει εντολή για δοκιμή, στέλνοντας ένα μήνυμα αποτροπής στη Δύση, σε περίπτωση που επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει τη Ρωσία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενθάρρυνε και άλλες χώρες- όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ- να ακολουθήσουν με πυρηνικές δοκιμές, ξεκινώντας μια νέα κούρσα εξοπλισμών, σημειώνει το Reuters. Οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya, στον Αρκτικό Ωκεανό, η Σοβιετική Ένωση είχε κάνει περισσότερες από 200 πυρηνικές δοκιμές. Ανάμεσά τους ήταν της πιο ισχυρής πυρηνικής βόμβας που κατασκευάστηκε ποτέ, το 1961. Δυτικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι παρακολουθούν στενά το πεδίο δοκιμών της Ρωσίας, εν μέσω ενδείξεων για κατασκευαστικές εργασίες το περασμένο καλοκαίρι.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την απόσυρση της Ρωσίας από την παγκόσμια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Μια κίνηση που, όπως δήλωσε, είχε ως στόχο να ευθυγραμμιστεί η Ρωσία με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη συνθήκη.

Τότε, Ρώσοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Μόσχα δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές εάν δεν το κάνει η Ουάσιγκτον. Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή «εάν είναι αναγκαίο», αλλά δεν έβλεπε βλέπει την ανάγκη να το πράξει εκείνη τη στιγμή.

Οι ΗΠΑ έκαναν την τελευταία πυρηνική δοκιμή το 1992. Μόνο η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές αυτόν τον αιώνα.