Διεθνή

«Κλείσε το τηλέφωνο!» - Εικόνες πανικού σε κηδεία στη Βηρυτό

«Κλείσε το τηλέφωνο!» - Εικόνες πανικού σε κηδεία στη Βηρυτό Φωτογραφία: EPA/WAEL HAMZEH
Πανικόβλητο το πλήθος έτρεχε να σωθεί μετά τις νέες εκρήξεις την Τετάρτη στη Βηρυτό.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού την Τετάρτη για την κηδεία δύο μαχητών της Χεζμπολάχ, ενός διασώστη και ενός κοριτσιού 10 ετών, που σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις σε βομβητές στον Λίβανο. Και μετά χάος: μία νέα έκρηξη, έντονη μυρωδιά καπνού, και ποδοπάτημα ενός πανικόβλητου πλήθους που ούρλιαζε.

Μετά την έκρηξη όμως, σύμφωνα με τους New York Times, ακολούθησε μία μια σύντομη, απόκοσμη ησυχία στο πλήθος. Ο ένας κοίταζε τον άλλον με δυσπιστία. Τα θρησκευτικά μοιρολόγια που ακούγονταν από τα μεγάφωνα ξαφνικά σταμάτησαν.

Και μετά πανικός. Οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους, να κρύβονται σε παρακείμενα κτίρια και ουρλιάζουν ο ένας στον άλλον: «Κλείσε το τηλέφωνο. Βγάλε την μπαταρία». Αμέσως μία φωνή στα μεγάφωνα της κηδείας, καλούσε τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Όλοι φοβήθηκαν πως σύντομα θα ακολουθούσαν νέες εκρήξεις από το τηλέφωνό τους ή το τηλέφωνο του διπλανού τους.

Μια γυναίκα, η Um Ibrahim, σταμάτησε μία δημοσιογράφο στη μέση ενός πανικόβλητου πλήθους και την ικέτευσε να χρησιμοποιήσει το δικό της κινητό για να μιλήσει με τα παιδιά της. Πήρε τον αριθμό με τα τρεμάμενα χέρια της και μετά άρχισε και εκείνη να ουρλιάζει: «κλείστε τώρα τα τηλέφωνά σας». Το φώναζε ξανά και ξανά και μετά είπε στα παιδιά της «μείνετε εκεί που είστε μην χρησιμοποιήσετε τα τηλέφωνά σας».

Οι εκρήξεις της Τετάρτης ακολούθησαν μόλις μία μέρα μετά τις ταυτόχρονες, μαζικές εκρήξεις σε όλον τον Λίβανο. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής – από τις εκρήξεις της Τετάρτης μόνο -  είναι 14 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες, σε μία προφανώς συντονισμένη επίθεση, που στόχο είχε μέλη της Χεζμπολάχ. Για μία ακόμα φορά, οι ασύρματοι ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ. Ανάμεσα στις συσκευές που εξερράγησαν ήταν walkie-talkies. Μετά τον πρώτο τρόμο στην κηδεία της Τετάρτης τη θέση του πήρε η υψωμένη γροθιά γυναικών μέσα στο πλήθος. Θέλουν το Ισραήλ να ξέρει ότι δεν θα δειλιάσουν.

«Αυτή είναι η Χεζμπολάχ. Νομίζετε αλήθεια ότι τέτοιες εκρήξεις θα τρομάξουν αυτές τις γυναίκες;» είπε ο 65χρονος Hiyam Fakih.