Διεθνή

NYT: Η Μοσάντ έστησε εταιρείες- βιτρίνα, κατασκεύασε και πούλησε τους βομβητές στη Χεζμπολάχ

NYT: Η Μοσάντ έστησε εταιρείες- βιτρίνα, κατασκεύασε και πούλησε τους βομβητές στη Χεζμπολάχ
Το Ισραήλ δεν παρείσφρυσε απλά στην εφοδιαστική αλυσίδα της Χεζμπολάχ για να προκαλέσει χάος. Χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρεις εταιρείες - βιτρίνα, φέρεται να κατασκεύασε και να εφοδίασε τους μαχητές της οργάνωσης με βομβητές - φονικά όπλα.

Σε μακροσκελές άρθρο τους οι New York Times αποκαλύπτουν νέες συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο που φέρονται να συνέλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ προκειμένου να σαμποτάρουν την πολεμική μηχανή της Χεζμπολάχ.

Χρησιμοποιώντας ένα «σύγχρονο Δούρειο Ίππο», το Ισραήλ φέρεται να μην προκάλεσε απλά δολιοφθορά στους βομβητές, αλλά αντίθετα να τους... κατασκεύασε και να τους πούλησε στην οργάνωση.

Οι Times επικαλούνται 12 αξιωματούχους από την αμυντική βιομηχανία και τις μυστικές υπηρεσίες - με γνώση για την επίθεση - οι οποίοι περιέγραψαν την επιχείρηση ως πολύπλοκη και μακρόπνοη.

Υπενθυμίζεται πως η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η BAC Consulting KRT, η οποία έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, είχε άδεια να χρησιμοποιεί το λογότυπό της και να κατασκευάζει το μοντέλο των βομβητών που χρησιμοποιήθηκε για τις εκρήξεις στο Λίβανο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BAC αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ωστόσο τώρα οι New York Times αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ισραηλινή εταιρεία-βιτρίνα.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται ως μία από τις τουλάχιστον τρεις «εταιρείες - φαντάσματα» που δημιουργήθηκαν για να συγκαλύψουν τις ταυτότητες των αξιωματικών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που κατασκεύασαν τους βομβητές.

Η BAC φέρεται να αναλάμβανε τους συνηθισμένους πελάτες καθώς και τη Χεζμπολάχ, ωστόσο οι βομβητές της ένοπλης οργάνωσης κατασκευάζονταν ξεχωριστά και περιείχαν μπαταρίες με το εκρηκτικό PETN.

Μάλιστα, η παραγωγή αυξήθηκε κατακόρυφα αφού η Χεζμπολάχ «ξεφορτώθηκε» τα κινητά της τηλέφωνα, όταν ο ηγέτης της προειδοποίησε ότι το Ισραήλ τα χρησιμοποιούσε για να συλλέγει πληροφορίες για την ομάδα.

«Οι βομβητές άρχισαν να αποστέλλονται στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 σε μικρούς αριθμούς, ωστόσο η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά έπειτα από την εντολή Νασράλα για τα κινητά τηλέφωνα.

»Η ανησυχία του Χασάν Νασράλα υποκινήθηκε από αναφορές συμμάχων ότι το Ισραήλ είχε αποκτήσει νέα μέσα για να χακάρει τηλέφωνα, ενεργοποιώντας από απόσταση μικρόφωνα και κάμερες για να κατασκοπεύει τα μέλη της. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το Ισραήλ είχε επενδύσει εκατομμύρια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, ενώ μεταξύ της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της διαδόθηκε ότι καμία επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου - ακόμη και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων - δεν ήταν πλέον ασφαλής.

»Ο Νασράλα όχι μόνο απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στις συναντήσεις των στελεχών της Χεζμπολάχ, αλλά διέταξε να μην κοινοποιούνται ποτέ οι λεπτομέρειες των κινήσεων και των σχεδίων της Χεζμπολάχ μέσω κινητών τηλεφώνων, είπαν τρεις αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις διαταγές του, τα μέλη της Χεζμπολάχ έπρεπε να φέρουν πάντα μαζί τους βομβητές, ενώ σε περίπτωση πολέμου, οι βομβητές θα χρησιμοποιούνταν για να λένε στους μαχητές πού να πάνε.

»Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές βομβητών στον Λίβανο αυξήθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται μεταξύ των αξιωματικών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

»Για τη Χεζμπολάχ, επρόκειτο για ένα μέτρο άμυνας, αλλά στο Ισραήλ, οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών αναφέρονταν στους βομβητές ως «κουμπιά» που μπορούσαν να πατηθούν όταν θα ήταν πλέον ώριμες οι συνθήκες

»Αυτή η στιγμή, όπως φαίνεται, ήρθε αυτή την εβδομάδα....»