Διεθνή

Αλλάζει χέρια ο Observer, η παλιότερη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο

Αλλάζει χέρια ο Observer, η παλιότερη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο
Η Tortoise Media θα πρέπει να επενδύσει πάνω από 33 εκατ. δολάρια στην εφημερίδα.

Ο όμιλος Guardian είναι σε αποκλειστικές συζητήσεις για την πώληση του Observer, της παλαιότερης κυριακάτικης εφημερίδας στον κόσμο, στην startup Tortoise Media.

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τη δέσμευση της Tortoise να επενδύσει περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Obersver, που εκδίδεται από το 1791, είναι μία από τις πιο γνωστές βρετανικές εφημερίδες, στην οποία κάποτε έγραφε ο Τζορτζ Όργουελ. Το 1993 την απέκτησε ο όμιλος GMG.

Αυτή η εξέλιξη «δίνει την ευκαιρία για να χτιστεί η μελλοντική θέση του Obserber με μια σημαντική επένδυση και θα επιτρέψει στον Guardian να επικεντρωθεί στην στρατηγική του για την ανάπτυξη, προκειμένου να είναι περισσότερο παγκόσμιος, ψηφιακός και χρηματοδοτούμενος από τους αναγνώστες», δήλωσε η CEO του ομίλου GMG, Άννα Μπάτεσον.

Η Tortoise ιδρύθηκε το 2019 από τον Τζέιμς Χάρντινγκ, πρώην στέλεχος των Times και του BBC News. «Πιστεύουμε ότι ο Observer είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στις ειδήσεις. Πιστεύουμε παθιασμένα στο μέλλον του, τόσο το έντυπο όσο και το ψηφιακό», δήλωσε ο Χάρντινγκ.

«Ο Τζορτζ Όργουελ είχε περιγράψει τον Observer ως τον “εχθρό της ανοησίας”. Θέλουμε να δείξουμε στους αναγνώστες, παλιούς και νέους, ότι αυτό ισχύει ακόμα», συμπλήρωσε.

Ο Observer, όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες, είδε τις κυκλοφορίες του να κάνουν βουτιά. Το 2021 ήταν 136.656 φύλλα, προτού η GMG σταματήσει να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία.

Η Tortoise ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εκδίδει τον Observer την Κυριακή, ενώ θα «χτίσει» τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, που θα τη συνδυάσει με τα podcast και τα newsletter της εταιρείας.