Διεθνή

Η Σοφία Λόρεν κλείνει τα 90 της - Πάρτι και εκδηλώσεις στην Ιταλία

Η Σοφία Λόρεν κλείνει τα 90 της - Πάρτι και εκδηλώσεις στην Ιταλία Φωτογραφία: EPA/ MATTEO BAZZI
Ειδικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για τη Σοφία Λόρεν σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες.

Το είδωλο του ιταλικού σινεμά, η Σοφία Λόρεν, γιορτάζει σήμερα τα 90α της γενέθλια με ένα πάρτι στη Ρώμη.

Πριν το πάρτι θα προηγηθεί εκδήλωση από το υπουργείο Πολιτισμού και την Cinecittà, όπου θα βραβευτεί. Μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της Ιταλίας, η Σοφία Λόρεν θα φορέσει ένα φόρεμα του φίλου της Τζόρτζιο Αρμάνι καθώς πριν από το πάρτι της, όπου θα λάβει βραβείο για το σύνολο της καριέρας της από την υφυπουργό Πολιτισμού Lucia Borgonzoni και την Chiara Sbarigia, πρόεδρο της Cinecittà, που έχουν οργανώσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τα 90ά γενέθλια της Σοφίας Λόρεν.

Μεταξύ αυτών είναι μια έκθεση στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας στο Λος Άντζελες τον Νοέμβριο.

Στο πάρτι της στην ταράτσα του ξενοδοχείου Anantara Palazzo Naiadi θα παραβρεθούν 150 άτομα συγγενείς και φίλοι.Κατά τη διάρκεια της καριέρας, η Σοφία Λόρεν έπαιξε μαζί με μερικούς από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του 20ου αιώνα. Ανάμεσά τους οι Κλαρκ Γκέιμπλ, Κάρι Γκραντ, Μάρλον Μπράντο αλλά και τον Ιταλό Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, τον αγαπημένο συμπρωταγωνιστή της που πέθανε το 1996.

Με τον Μαστρογιάννι, η Σοφία Λόρεν πρωταγωνίστησε στο δράμα του 1977 «Μια ξεχωριστή μέρα» του Ετόρε Σκολά, που είχε προταθεί για Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα αλλά και στην ταινία του 1964 «Γάμος αλά Ιταλικά» του Βιτόριο ντε Σίκα, επίσης υποψήφιο για 2 Όσκαρ.
Προς τιμήν της η ιταλική κρατική τηλεόραση έχει προγραμματίσει επαναλήψεις των ταινιών της, ανάμεσά τους και αποκατεστημένη εκδοχή της διάσημης ταινίας του ντε Σίκα.

Η ηθοποιός, η οποία ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο παραγωγό ταινιών Κάρλο Πόντι, εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε ταινία το 2020, «Η ζωή μπροστά σου» σε σκηνοθεσία του Εντουάρντο Πόντι. H Σοφία Λόρεν έχει κερδίσει Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Η ατιμασμένη» του 1960 σε σκηνοθεσία Βιτόριο ντε Σίκα. Έχει επίσης βραβευτεί από το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου, στις Κάννες, έχει κερδίσει Γκράμι, Χρυσές Σφαίρες, Bafta και τιμητικό βραβείο στα Σεζάρ.