Διεθνή

Χεζμπολάχ: 1.500 μαχητές τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν, αλλά επιμένει πως θα νικήσει

Χεζμπολάχ: 1.500 μαχητές τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν, αλλά επιμένει πως θα νικήσει
Η Χεζμπολάχ και η προστάτιδά της Τεχεράνη ισχυρίζονται πως παρά τα πλήγματα η σιιτική οργάνωση μπορεί να επιτύχει την τελική νίκη.

Οι τυφλές επιθέσεις του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα - με την ταυτόχρονη πυροδότηση χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων μελών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο - άφησαν πίσω 32 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξωματούχου της Χεζμπολάχ στο Reuters, τα χτυπήματα έχουν «παροπλίσει» παράλληλα 1.500 μαχητές, εκ των οποίων πολλοί έχουν τυφλωθεί ή έχουν χάσει τα άνω άκρα τους.

Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα, αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα της δύναμης της Χεζμπολάχ, η οποία με βάση πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου ανερχέται σε 40.000-50.000 μαχητές και με βάση δηλώσεις του Νασράλα σε 100.000.

Τρεις πηγές που φέρονται να γνωρίζουν το επιχειρησιακό προφίλ της σιιτικής οργάνωσης ισχυρίζονται πως η «ευέλικτη» ιεραρχία της Χεζμπολάχ, σε συνδυασμό με το εκτεταμένο δίκτυο τούνελ και το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και όπλων που έχει συγκεντρώσει τον τελευταίο χρόνο, τη βοηθά να αντέξει τα πρωτοφανή ισραηλινά πλήγματα.

«Η δολοφονία του Ακίλ δεν θα γονατίσει τη Χεζμπολάχ»

Την Παρασκευή, το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή που ίδρυσε και ηγήθηκε της επίλεκτης δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ, τον Ιμπραήμ Ακίλ, ενώ τη Δευτερά - στη φονικότερη ημέρα για τον Λίβανο εδώ και δεκαετίες - το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 560 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά.

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Ερζί Χαλέβι δήλωσε την Κυριακή ότι ο θάνατος του Ακίλ «συγκλόνισε» την οργάνωση.

Αλλά δύο από τις πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ ισχυρίζονται πως η ηγετική ομάδα διόρισε γρήγορα αντικαταστάτη για τον Ακίλ, όπως και για τα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη που σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: «Ορισμένες από τις ικανές και πολύτιμες δυνάμεις της Χεζμπολάχ έπεσαν μάρτυρες, πράγμα που αναμφίβολα προκάλεσε ζημιά στην Χεζμπολάχ, αλλά δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να γονατίσει την οργάνωση», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στρατιωτικών και βετεράνων του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

«Η οργανωτική ισχύς και οι ανθρώπινοι πόροι της Χεζμπολάχ είναι πολύ δυνατοί και δεν θα πληγούν αποφασιστικά από τον θάνατο ενός ανώτατου διοικητή, ακόmη και αν πρόκειται για σαφή απώλεια».

«Η παλαιστινιακή και η λιβανική αντίσταση θα επιτύχουν την τελική νίκη», είπε προσθέτοντας πως το Ισραήλ σκοτώνει αμάχους διότι είναι ανίκανο να νικήσει τους εχθρούς του.