Παιχνίδια Εξουσίας

Οι Κασσελίστας κάνουν κόμμα-αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Οι Κασσελίστας κάνουν κόμμα-αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: Eurokinissi
Ενώπιον σοβαρών διλημμάτων η Νέα Αριστερά. Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι θέμα χρόνου, με την πιθανότερη εξέλιξη τη δημιουργία δυο κομμάτων στο χώρο, είναι πολύ πιθανό να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, με τις εξελίξεις που αυτό μπορεί να πυροδοτήσει στο πολιτικό σύστημα. Πέτρος Παππάς και Αλέξανδρος Αυλωνίτης προϊδέασαν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνοντας πως αν δεν είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ας δούμε χαρακτηριστικά:

ΠΟΣΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ «ΔΙΑΘΕΤΕΙ» Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ; Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να επηρεάζει ακόμα και 13 βουλευτές. Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασσιμάτη, Έλενα Ακρίτα, Πέτρο Παππά, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Ραλλία Χρηστίδη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Γαβρήλος, Γιώτα Πούλου (που παραιτήθηκε ήδη από τις κομματικές θέσεις ευθύνης), Ράνια Θρασκιά, Γιάννης Σαρακιώτης, Κυριακή Μάλαμα και Βασίλης Κόκκαλης. Πόσοι βουλευτές από αυτούς θα αποχωρήσουν μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη; Δύσκολα να απαντήσει κανείς, αλλά ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο ίδιος βέβαια θα παραμείνει εκτός Βουλής έως τις επόμενες εκλογές, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει εξ αρχής τις πολιτικές δυνάμεις, με τη Θεοδώρα Τζάκρη να είναι η πιθανότερη βουλευτής για πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από τι θα κριθεί ποιοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη; Από τις πιθανότητες επανεκλογής που θα τους δίνει. Η Θοδώρα Τζάκρη, πχ, θα μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο φέρεται να επιθυμεί και ο Πέτρος Παππάς, καθώς στις περιφέρειες που είναι τώρα δεν επανεκλέγονται.

ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ; Και στην περίπτωση που δεν θα τον ακολουθήσουν δέκα βουλευτές ώστε να μπορεί να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα τον ακολουθήσουν σίγουρα πάνω από πέντε βουλευτές, αποχωρώντας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ; Να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το τρίτο κόμμα στη θέση του δεύτερου χωρίς να προηγηθούν εκλογές δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία της χώρας. Έχει συμβεί προδικτατορικά η ανατροπή κυβέρνησης, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστασία. «Αποστασία» στην αξιωματική αντιπολίτευση θα υπάρχει, όπως όλα δείχνουν, τώρα. Θα το δούμε στην εποχή μας-σε μια εποχή που όπως λέει και ο Μάνος Ελευθερρίου «Πώς το 'φεραν η μοίρα και τα χρόνια να μην ακούσεις έναν ποιητή».

ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Αναμφίβολα ναι. Δέκα βουλευτές έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά λόγω Κασσελάκη. Αν ο Κασσελάκης αποχωρήσει ή εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός λόγος που έφυγαν εκλείπει. Αυτή όμως είναι η κατ΄ αρχήν ανάγνωση. Η Νέα Αριστερά αρχές Νοεμβρίου θα έχει πραγματοποιήσει το Συνέδριό της, θα έχει μετεξελιχθεί σε κανονικό κόμμα, συνεπώς θέμα επιστροφής δεν τίθεται. Το θέμα της ανασύνθεσης ωστόσο θα τεθεί στην πράξη, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Πολλά, άλλωστε, θα εξαρτηθούν και από τι θα πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ «87»; Ο αποχωρών θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Η τωρινή [πλειοψηφία θα χρησιμοποιήσει πλέον μέσον, στο όνομα της προστασίας του κόμματος, ώστε ο έκπτωτος πρόεδρος να μην μπορέσει σε καμία περίπτωση να είναι υποψήφιος. Αδιαφορώντας αν κατηγορηθούν για αντιδημοκρατικές μεθόδους και αποκλεισμούς. Οι εξελίξεις, μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να συμβούν ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου.

ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Πολλές, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μεσοπρόθεσμες. Πολύ περισσότερο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και περαιτέρω διασπάσεις στο συγκεκριμένο χώρο, όσο και ανασυνθέσεις. Πολλά δε θα εξαρτηθούν από το αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη πείσει ότι μπορεί να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική ή συνεχίσει να παραμένει μικρομεσαίο κόμμα.

(Το κείμενο έχει γραφτεί και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Στο Καρφί» που κυκλοφορεί από το Σάββατο πρωί)