Διεθνή

Ελβετία και Ιταλία ορίζουν ξανά τα σύνορά τους

Ελβετία και Ιταλία ορίζουν ξανά τα σύνορά τους Φωτογραφία: UNSPLASH
Το λιώσιμο των παγετώνων στα σύνορα Ελβετίας- Ιταλίας έχει αλλάξει τα φυσικά όρια.

Η Ελβετία και η Ιταλία αναγκάζονται να ξαναορίσουν τα σύνορά τους σε μία περιοχή των Άπλεων λόγω της κλιματικής κρίσης που οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων.

Μέρος της περιοχής που έχει επηρεαστεί βρίσκεται κάτω από το Μάττερχορν, το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης, και κοντά σε resort όπου κάνουν σκι. Μεγάλο τμήμα από τα ιταλο-ελβετικά σύνορα ορίζονται από τις γραμμές του παγετώνα ή τα περιοχές που υπάρχει διαρκές χιόνι. Ωστόσο, το λιώσιμο των παγετώνων στην περιοχή έχει αλλάξει τα φυσικά όρια. Αυτό αναγκάζει τις δύο χώρες να «διορθώσουν» τα σύνορά τους.

Η Ελβετία επίσημα ενέκρινε τη συμφωνία αλλαγής την Παρασκευή ενώ αναμένεται να κάνει το ίδιο και η Ιταλία. Το προσχέδιο της συμφωνίας αφορά σε διμερή συνθήκη των χωρών από τον Μάιο του 2023. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν ποσοσό 4% του όγκου τους το 2023, η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια μετά το ρεκόρ του 6% του 2022.

Η αρμόδια υπηρεσία που μετρά τον όγκο των παγετώνων στην Ελβετία, η Glamos, αποδίδει την απώλεια σε πολύ θερμά καλοκαίρια και χειμώνες χωρίς χιονοπτώσεις. Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως αν συνεχιστεί αυτή η θερμή «εισβολή» η τήξη θα συνεχιστεί. Την Παρασκευή, η Ελβετία είπε ότι η επανατοποθέτηση των συνόρων με την Ιταλία, έχει σχεδιαστεί σε συνάρτηση με τα οικονομικά ενδιαφέρονται και των δύο πλευρών.

Εικάζεται ότι η διευκρίνηση των συνόρων θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να καθορίσουν ποια είναι υπεύθυνη για για τη διατήρηση συγκεκριμένων περιοχών. Τα όρια Ελβετίας – Ιταλίας θα αλλάξουν στo Plateau Rosa, στο καταφύγιο Carrel και στο βουνό Gobba di Rollin. Όλα είναι κοντά στον παγετώνα Μάττερχορν.

Πέρυσι η υπηρεσία, Glamos προειδοποίησε ότι ορισμένοι Ελβετικοί παγετώνες συρρικνώνονται τόσο γρήγορα που είναι αμφίβολο αν θα διασωθούν, ακόμα και αν η παγκόσμια θερμοκρασία τηρηθεί στα όρια της Συνθήκης του Παρισιού, δηλαδή σε άνοδο 1,5 βαθμών Κελσίου. Οι ειδικοί λένε ότι χωρίς μείωση των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παγκόσμια προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή, μεγαλύτεροι παγετώνες όπως ο Aletsch, που δεν βρίσκεται στα σύνορα, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια γενιά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές θλιβερές ωστόσο, ανακαλύψεις στους παγετώνες της Ελβετίας λόγω της τήξης και της ταχείας συρρίκνωσής τους. Τον περασμένο Ιούλιο, κοντά στο  Μάττερχορν εντοπίστηκαν τα λείψανα ενός Γερμανού ορειβάτη που αγνοείτο από το 1986.

Το 2022 εκτοπίστηκαν επίσης τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968 στον παγετώνα Aletsch ενώ το 2014, καθώς έλιωσαν οι πάγοι αποκαλύφθηκε σορός του αγνοούμενου Βρετανού ορειβάτη Jonathan Conville.