Διεθνή

Το Ισραήλ εισέβαλε και επίσημα στον Λίβανο με την επιχείρηση «Βόρεια Βέλη»

Το Ισραήλ εισέβαλε και επίσημα στον Λίβανο με την επιχείρηση «Βόρεια Βέλη»
Η κλιμάκωση της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ απειλεί με εκτετατεμένη ανθρωπιστική καταστροφή τον Λίβανο: Τουλάχιστον 1.263 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των IDF, το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, στα πλαίσια επιχείρησης που αποσκοπεί στην καταστροφή των υποδομών της Χεζμπολάχ και στην απώθηση των μαχητών της οργάνωσης από χωριά κοντά στα σύνορα - μετά από σχεδόν ένα χρόνο επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Η εισβολή, η οποία περιγράφεται από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ως «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» που υποστηρίζονται από αεροπορικές δυνάμεις και πυροβολικό, έγινε μετά από διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με το εύρος της επιχείρησης.

{https://x.com/IDF/status/1840890054819864776}

Το Ισραήλ έχει περιορίσει τα σχέδιά του για μια μεγάλη χερσαία εκστρατεία, δήλωσε τη Δευτέρα Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα Washington Post. Το Τελ Αβίβ «διαβεβαίωσε» την Ουάσινγκτον πως θα εξαπολύσει μικρότερης ισχύος επιθέσεις, που θα επικεντρωθούν στην καταστροφή εκτοξευτών ρουκετών και αποθηκών όπλων της Χεζμπολάχ ενώ στη συνέχεια θα αποσυρθούν.

Νωρίτερα τη Δευτέρα - ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των IDF - οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αρχίσει να θέτουν τις βάσεις για την επιχείρηση, πραγματοποιώντας μικρές διασυνοριακές επιδρομές.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ισραηλινοί αξιωματούχοι, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διαβεβαίωσαν πως σκοπός των χερσαίων επιχειρήσεων δεν είναι «να καταληφθεί ο νότιος Λίβανος».

Στην άλλη πλευρά, οι μαχητές της Χεζμπολά δηλώνουν «έτοιμοι» για την αντιπαράθεση αν το Ισραήλ αποφασίσει «να εισέλθει στο έδαφος» της χώρας, δήλωσε χθες ο υπαρχηγός της Ναΐμ Κάσεμ - στην πρώτη του ομιλία που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητές μας», διαβεβαίωσε ακόμη, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη στη Γάζα».

Με ανακοίνωσή του τη νύχτα, η Χεζμπολά ανέφερε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» σε δενδρόφυτες περιοχές στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολά δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

29308441_d1903.jpg

Η ανακοίνωση των IDF

«Σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου, πριν από λίγες ώρες, οι IDF άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές με βάση ακριβείς πληροφορίες εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF επιχειρούν σύμφωνα με ένα μεθοδικό σχέδιο που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό των IDF υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις με πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή. Οι επιχειρήσεις αυτές εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου. Η επιχείρηση "Βόρεια Βέλη" θα συνεχιστεί σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης και παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία».

Ανακοινώνοντας τις χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ είπε ότι η εκστρατεία, που ονομάζεται Επιχείρηση Βόρεια Βέλη, θα συνεχιστεί ανάλογα με την εικόνα στο πεδίο και «παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία».

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επιχειρεί βάσει ενός «μεθοδικού σχεδίου που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες».

«Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την επίτευξη των στόχων του πολέμου και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τους πολίτες του Ισραήλ και να επιστρέψουν οι πολίτες του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους».

29307162_fe703.jpg

Βομβαρδισμοί σε προάστια της Βηρυτού

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας, περί τα μεσάνυχτα έγιναν έξι νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, τομείς που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ, λίγη ώρα αφού ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (...) άρχισαν πριν από λίγες ώρες περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού.

«Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Το Ισραή χτύπησε καταυλισμό προσφύγων στη Σιδώνα

Για πρώτη φορά το Ισραήλ βομβάρδισε όμως τη Δευτέρα και πολυπληθή καταυλισμό προσφύγων - από τους πολλούς όπου ζουν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στον Λίβανο.

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος του βομβαρδισμού της Δευτέρας ήταν το σπίτι Παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή. Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.