Διεθνή

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία για τις «σοβαρές συνέπειες» από το Τελ Αβίβ

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία για τις «σοβαρές συνέπειες» από το Τελ Αβίβ Φωτογραφία: EPA/ ATEF SAFADI
Η αεροπορία θα συνεχίσει τα ισχυρά πλήγματα και απόψε, ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Το Ιράν εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περίπου 180 πυραύλους, εξέλιξη με την οποία βαθαίνει περαιτέρω η κρίση στη Μέση Ανατολή και οξύνεται η ανησυχία για επικίνδυνη κλιμάκωση. 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ουσιαστικά ότι ο συναγερμός έληξε και απείλησαν με αντίποινα το Ιράν. Παράλληλα προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τα ισχυρά αεροπορικά πλήγματα και απόψε.

Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ νωρίς το βράδυ της Τρίτης, όταν η χώρα δέχθηκε επίθεση με μπαράζ πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους.

{https://x.com/IDF/status/1841167289984397726}

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν αρκετούς από τους πυραύλους, ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το 80% πέτυχε τον στόχο. Σύμφωνα με τις IDF, οι ΗΠΑ συνέδραμαν στην άμυνα του Ισραήλ, εντοπίζοντας τις απειλές από το Ιράν αλλά και αναχαιτίζοντας κάποιους από τους πυραύλους. 

Δείτε LIVE εικόνα 

{https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}

Πάνω από το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ ήταν εμφανείς οι λάμψεις από την αναχαίτιση των πυραύλων, από την αεράμυνα του Ισραήλ. Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF την ώρα του συναγερμού, σε όλη τη χώρα.

{https://x.com/IDF/status/1841155252428390707}

Οι πολίτες κλήθηκαν να πάνε στα καταφύγια. Περίπου μία ώρα αργότερα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι μπορούν να βγουν από αυτά, καθώς «προς το παρόν» δεν υπήρχε απειλή με εισερχόμενα όπλα από το Ιράν.

{https://x.com/Barong369/status/1841197017344717285}

Ωστόσο, το Ισραήλ παραμένει σε ετοιμότητα, τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, ενώ ανακοινώθηκε ότι το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

{https://www.youtube.com/watch?v=V2-6oJADM6c}

Ισραήλ: «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες»

«Κάναμε αρκετές αναχαιτίσεις. Υπήρξαν κάποιες προσκρούσεις στο κεντρικό Ισραήλ και σε περιοχές του νότου. Σε αυτή τη φάση κάνουμε εκτίμηση για την επίθεση, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι και προειδοποίησε με αντίποινα, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

«Είμαστε σε αυξημένο συναγερμό, στην άμυνα και την επίθεση. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα ενεργήσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Ήταν μια σοβαρή επίθεση εναντίον μας και θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», τόνισε και σημείωσε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ αντιμετώπισε απειλή από το Ιράν. «Είμαστε έτοιμοι για εκείνους», συμπλήρωσε.

«Θα συνεχίσουμε τα ισχυρά πλήγματα»

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία «συνεχίζει να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και απόψε θα συνεχίσει τα ισχυρά πλήγματα στη Μέση Ανατολή, όπως τον τελευταίο χρόνο».

Τα ισραηλινά και τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας «λειτούργησαν αποτελεσματικά», επεσήμανε ο Ντάνιελ Χαγκάρι. «Υπήρχε στενή συνεργασία στην ανίχνευση και την αναχαίτιση» των πυραύλων, συμπλήρωσε.

«Το Ιράν έκανε μια σοβαρή πράξη απόψε και ωθεί τη Μέση Ανατολή στην κλιμάκωση», τόνισε. «Θα ενεργήσουμε στον τόπο και τον χρόνο που θα επιλέξουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας», επανέλαβε.

Πρόεδρος Ιράν: Μην μπείτε σε σύγκρουση μαζί μας

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν έκανε την πρώτη ανάρτηση μετά τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ προειδοποιώντας τους «μην συγκρουστεί» μαζί τους.

«Με βάση τα νόμιμα δικαιώματα και με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ιράν και την περιοχή, δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιράν.

« Αυτή η ενέργεια έγινε για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν. Ας γνωρίζει ο Νετανιάχου ότι το Ιράν δεν είναι εμπόλεμο, αλλά στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτή είναι μόνο μια πτυχή της δύναμής μας. Μην μπείτε σε σύγκρουση με το Ιράν».

{https://twitter.com/drpezeshkian/status/1841187077188141549}

Τα βίντεο από την επίθεση

Στα social media έχουν κυκλοφορήσει πολλά βίντεο από τις επιθέσεις με τους πυραύλους. 

{https://www.youtube.com/watch?v=p0B1_iSgrGo}

{https://x.com/Andrew__Roth/status/1841163511969313256}

{https://x.com/manniefabian/status/1841157302369325283}

Άλλα βίντεο φέρεται να δείχνουν τις συνέπειες της επίθεσης, ενώ Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα πόζαραν με κομμάτι πυραύλου.

{https://x.com/manniefabian/status/1841176926364582092}

{https://x.com/kann_news/status/1841176815626518901}

{https://x.com/GLZRadio/status/1841170586539585542}

{https://x.com/hod_barel/status/1841175143588024382}

Φρουροί της Επανάστασης: Θα εκτοξευθούν κι άλλοι πύραυλοι αν το Ιράν δεχθεί επίθεση

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι η πυραυλική επίθεση έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια και ενός Ιρανού διοικητή.

Παράλληλα, προειδοποίησαν ότι το Ιράν θα εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους, αν η χώρα δεχθεί επίθεση. Το μπαράζ πυραύλων ήρθε μία ημέρα μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Είχαν ενημερωθεί Ουάσινγκτον και Μόσχα

Η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τη Ρωσία πριν από την επίθεση στο Ισραήλ. Αυτό δήλωσε στο Reuters Ιρανός ανώτατος αξιωματούχος. Η Ουάσινγκτον ενημερώθηκε από το Ιράν μέσω διπλωματικών καναλιών «λίγο προτού ξεκινήσει η επίθεση», συμπλήρωσε.

Όσο εξελισσόταν η επίθεση, ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις βρίσκονταν στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου και ενημερώνονταν. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της επίθεσης και να καταρρίπτουν πυραύλους που βάζουν στο στόχαστρο το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, τόσο στη Βηρυτό όσο και στη Γάζα πανηγύριζαν για την επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου πυροβολούσαν στον αέρα και στη Γάζα ζητωκραύγαζαν βλέποντας τους πυραύλους, περιγράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

{https://x.com/rimachlone2/status/1841176101252710736}