Διεθνή

Το Χ έχασε περίπου το 80% της αξίας του από τη στιγμή που το αγόρασε ο Έλον Μασκ

Το Χ έχασε περίπου το 80% της αξίας του από τη στιγμή που το αγόρασε ο Έλον Μασκ Φωτογραφία: EPA/ MADE NAGI
Οι εκτιμήσεις της Fidelity για την πτώση της πλατφόρμας για την οποία ο Μασκ πλήρωσε 44 δισεκατομμύρια.

Η αξία του Twitter- ή Χ όπως ονομάζεται πλέον- έχει μειωθεί κατά σχεδόν 80% στα δύο χρόνια μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον Έλον Μασκ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας Fidelity.

Τον Οκτώβριο του 2022 ο επιχειρηματίας αγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Fidelity εκτίμησε την αξία των μετοχών της πλατφόρμας που κατέχει η ίδια, υπολογισμοί που δίνουν μια εικόνα για τη συνολική «υγεία» της εταιρείας.

Στα τέλη Αυγούστου αυτές οι μετοχές άξιζαν 4,2 εκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας πτώση 24% σε σύγκριση με την εκτίμηση της Fidelity στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, πρόκειται για βουτιά της τάξεως του 79%, από τα 19,66 εκατομμύρια δολάρια που εκτιμούσε η Fidelity ότι άξιζαν οι ίδιες μετοχές τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο Μασκ απέκτησε την πλατφόρμα.

Με βάση τη νέα εκτίμηση της Fidelity, το X σήμερα αξίζει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναλυτές αναφέρουν ότι η εκτίμηση της Fidelity αντικατοπτρίζει τη συρρίκνωση των διαφημιστικών εσόδων του Χ.

«Ο Μασκ ξεκάθαρα πλήρωσε υπερβολικά» για την απόκτηση του X, δήλωσε στο CNN ο Νταν Ιβς, διευθυντής και αναλυτής της Wedbush Securities. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα το Twitter άξιζε 30 δισ. όταν το αγόρασε ο Μασκ και πως σήμερα η αξία του είναι κοντά στα 15 δισεκατομμύρια.

Από την άλλη, ο Τζιν Μάνστερ της Deepwater Asset Management δεν πιστεύει ότι η αξία του Χ έχει μειωθεί όσο εκτιμά η Fidelity. Μάλιστα, ο ίδιος προβλέπει ότι μακροπρόθεσμα η αξία της πλατφόρμας θα ξεπεράσει τα 44 δισεκατομμύρια που έδωσε ο Μασκ για να την αποκτήσει.