Διεθνή

Στο στόχαστρο Γαλλίας - Γερμανίας η μετανάστευση - Ζητούν απελάσεις «εδώ και τώρα»

Στο στόχαστρο Γαλλίας - Γερμανίας η μετανάστευση - Ζητούν απελάσεις «εδώ και τώρα» Φωτογραφία: EPA
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκληραίνουν τη στάση τους στις διαδικασίες απέλασης μεταναστών.

Οι ηγέτες της ΕΕ πιέζουν για ταχύτερες διαδικασίες απέλασης εν μέσω μιας ευρύτερης κίνησης για την πάταξη της μετανάστευσης, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης που επικαλείται το Politico.

Γαλλία και Γερμανία, σε κοινή πορεία ζητούν μία σκληρότερη προσέγγιση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη. Οι ηγέτες σχεδιάζουν να πιέσουν το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, να βρει νέες οδηγίες για τις απελάσεις, όταν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο.

«Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί για μία πιο αποφασιστική κίνηση σε όλα τα επίπεδα για να αυξηθούν και να επιταχυνθούν οι επιστροφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει το προσχέδιο. «Καλεί την Κομισίον και το Συμβούλιο της Ευρώπης να θέσει σε εφαρμογή τάχιστα μία νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές (μεταναστών)».

Η πίεση αυτή τω ηγετών τελείται εν μέσω της αύξησης στήριξης των συντηρητικών και ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και καθώς ετοιμάζονται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ένα από τα βασικά αιτήματα από τους ηγέτες της Ευρώπης είναι να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο που αφορά στις απελάσεις μεταναστών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο πλαίσιο για τις απελάσεις, γνωστό ως Οδηγία για τις Επιστροφές από το 2018. Αυτή ωστόσο η Οδηγία δεν έφτασε ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω της τότε αντιπολίτευσης. Πλέον, η το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλίνει περισσότερο προς τα δεξιά και ορισμένοι ηγέτες θεωρούν ότι θα μπορούσε να περάσει μία νέα προσέγγιση.

«Το σύμφωνο για το Άσυλο θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με τάξη»

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τόνισε ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να είναι προσωρινοί, αναλογικοί και ως μέτρο έσχατης ανάγκης, μόνο όταν υπάρχει μία σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.

Υπογράμμισε πως παρόλο που τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να εισάγουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους υπό αυστηρές προϋποθέσεις, «είναι σαφές ότι διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα οφέλη της ελεύθερης κυκλοφορίας».

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του νέου Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη-μέλη εργάζονται για να το εφαρμόσουν μέχρι τα μέσα του 2026.

«Το σύμφωνο θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με τάξη. Είμαι βέβαιη ότι αυτό θα μειώσει επίσης την ανάγκη που αισθάνονται τα κράτη μέλη για ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα» είπε χαρακτηριστικά.

Αυξημένες ροές μεταναστών

Την ίδια ώρα καταγράφεται συνεχής ροή μεταναστών στην Κρήτη. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή σημειώνεται ανησυχητική εισροή από την πλευρά του λεγόμενου νότιου διαδρόμου από τη Λιβύη προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, έγιναν οκτώ αφίξεις συνολικά 331 μεταναστών από τη Λιβύη, οι οποίοι εξέπεμψαν SOS 30 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου.
Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες ήταν άνδρες και ανήλικοι από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Ανάλογη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές καταγράφονται και προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς τη Σάμο, την Κω και το Αγαθονήσι.

Αυτό που ερευνούν οι αρχές είναι το εάν αυτή η αύξηση αυτή είναι λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών ή της κλιμάκωσης του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Λίβανος: 1,3 εκπατρισμένοι, το 1/5 του πληθυσμού

Ενδεικτικοί της κατάστασης που προκαλούν ανησυχία είναι οι αριθμοί των εκπατρισμένων στον Λίβανο, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών από το Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς στην χώρα του.

Ο Melhem Khalaf φέρεται να είπε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων πως «ο Λίβανος είναι θύμα του μεγαλύτερου εγκλήματος πολέμου, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποί μας κοιμούνται στο πάτωμα σε σχολεία χωρίς μέσο για να εξασφαλίσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες. Τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι μας, οι οικογένειές μας ζουν με άγχος, τρόμο και φόβο για το μέλλον.

»Ο ορίζοντας είναι σκοτεινός μπροστά τους. Χωρίς σχολεία. Χωρίς δουλειά. Χωρίς στέγαση. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον Λίβανο - πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού - έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μετά την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ σε στόχους που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται η Χεζμπολάχ».