Διεθνή

Ο τυφώνας Μίλτον έφυγε, οι πλημμύρες μένουν: «Πολλοί νεκροί» στο Σεντ Λούσι, εξαφανίστηκαν ολόκληρα σπίτια

Ο τυφώνας Μίλτον έφυγε, οι πλημμύρες μένουν: «Πολλοί νεκροί» στο Σεντ Λούσι, εξαφανίστηκαν ολόκληρα σπίτια
Το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που αφήνει πίσω ο τυφώνας Μίλτον. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει, έρχονται πλημμύρες», προειδοποιούν οι αρχές στις πολύπαθες κομητείες Χίλσμπορο και Πινέλας. «Πολλοί νεκροί» στην κοινότητα ηλικιωμένων στο Σεντ Λούσι.

Το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) ο τυφώνας Μίλτον κινείται πλέον στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φλόριντα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, την ώρα που δυνατές βροχές και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» τμήματα της πολιτείας.

Ο τυφώνας έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στη δυτικοκεντρική ακτή της πολιτείας ως καταιγίδα κατηγορίας 3. Η καταστροφή που άφησε πίσω του αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ ακόμη και πριν φτάσει στην ακτή, η καταιγίδα είχε προκαλέσει μια σειρά φονικών ανεμοστρόβιλων.

{https://www.youtube.com/watch?v=LbDi5y9iNrs&ab_channel=CNN}

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Σεντ Λούσι ως αποτέλεσμα της καταιγίδας, δήλωσε πριν λίγα λεπτά ο σερίφης Κιθ Πίρσον, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει πόσοι ακριβώς.

«Δυστυχώς, πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε πολλούς θανάτους», είπε.

«Η κομητεία "χτυπήθηκε" από πολλούς ανεμοστρόβιλους μέσα σε διάστημα 20 λεπτών. Και δυστυχώς χτύπησε μια κοινότητα ηλικιωμένων».

«Ολόκληρα τα σπίτια τους με αυτούς μέσα σηκώθηκαν στον αέρα και καταστράφηκαν. Θέλω να πω ότι τα πάντα στην πορεία του τυφώνα ή αυτού του ανεμοστρόβιλου χάθηκαν». Οι υπηρεσίες παραμένουν επικεντρωμένες στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και στη «διάσωση όσο περισσότερων ανθρώπων μπορούμε», δήλωσε.

{https://x.com/ShortReportOnX/status/1844234655391940646}

{https://x.com/real_fazal/status/1844327958804299818}

«Κάντε λίγη υπομονή»: Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν τους εγκλωβισμένους

Ο σερίφης της κομητείας Χίλσμπορο κάλεσε λίγο νωρίτερα τους κατοίκους να είναι υπομονετικοί με τα συνεργεία διάσωσης, καθώς εργάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για να προσεγγίουν όσους χρειάζονται βοήθεια.

«Υπάρχουν τόσα πολλά δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια που πρέπει να μετακινήσουμε για να ανοίξουμε δρόμο σε αυτές τις γειτονιές και να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις ζημιές [...] Σας παρακαλούμε να είστε υπομονετικοί μαζί μας, αυτοί οι δρόμοι είναι πολύ επικίνδυνοι - ερχόμενοι εδώ χρειάστηκε να αλλάξουμε τη διαδρομή μας τρεις διαφορετικές φορές».

Αυτή την ώρα οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην ανατολική πλευρά της κομητείας Χίλσμπορο, περιοχή που αυτή την ώρα έχει καλυφθεί με έως και ένα μέτρο νερό.

Στο βόρειο τμήμα της κομητείας, η στάθμη του νερού ανέβηκε τόσο ψηλά σε μια εγκατάσταση υποστηριζόμενης διαβίωσης, με τα σωστικά συνεργεία να επιχειρούν κάτω απο το νερό για να εκκενώσουν τροφίμους.

{https://x.com/BreakinNewz01/status/1844340996596957212}

«Δεν έχει τελειώσει, όταν έρθει η παλίρροια θα πλημμυρίσουν τα ποτάμια»

Ο κίνδυνος πλημμύρας στην Τάμπα θα συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης, παρόλο που η πόλη απέφυγε τους χειρότερους φόβους για το «κύμα καταιγίδας», υποστήριξε από την πλευρά της η δήμαρχος Τζέιν Κάστορ.

«Δεν έχει τελειώσει», δήλωσε. «Στις 7:00 σήμερα το πρωί, όταν έρθει η παλίρροια, τα ποτάμια θα πλημμυρίσουν σε όλη την κομητεία Χίλσμπορο, όχι μόνο στην πόλη της Τάμπα».

«ΜΗΝ ταξιδεύετε και ΜΗΝ επιστρέφετε στα σπίτια σας μέχρι να κριθεί ασφαλές να το κάνετε από τους αξιωματούχους της δημόσιας ασφάλειας», αναφέρει η ιστοσελίδα της πόλης.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους απηύθυναν όμως την Πέμπτη και οι Αρχές της κομητείας Πινέλας.

{https://www.youtube.com/watch?v=y4sXEJQzHWs&ab_channel=KCENNews}

«Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι λόγω κομμένων ηλεκτροφόρων γραμμών, πεσμένων δέντρων, συντριμμιών. Το St. Pete, το Gulfport και το Lealman είναι χωρίς νερό. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ μέχρι να σας ενημερώσουν διαφορετικά οι αξιωματούχοι της κομητείας. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένουν οι διασώστες και τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις τους. ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΤΕ».

Σύμφωνα με το CNN, νωρίτερα καταγράφηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην κομητεία Χίλσμπορο, όπου βρίσκεται η Τάμπα.

Οι πλημμύρες στην ενδοχώρα - που προσπαθούν να αποστραγγιστούν προς την ακτή - και τα κύματα καταιγίδας που έρχονται από την άλλη πλευρά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη χειρότερες πλημμύρες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.