Διεθνή

Η Φλόριντα μετρά τις πληγές της μετά τον τυφώνα Μίλτον: Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα πάντα στο νερό

Η Φλόριντα μετρά τις πληγές της μετά τον τυφώνα Μίλτον: Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα πάντα στο νερό
Περισσότερο από 24 ώρες μετά την εμφάνιση του τυφώνα Μίλτον, οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο μετρούν τις πληγές τους. Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης, περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια πολίτες παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα άρχισαν να επιστρέφουν στα κατεστραμμένα και πλημμυρισμένα από νερό σπίτια τους την Πέμπτη, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μίλτον, τη δεύτερη τεράστια καταιγίδα που πλήττει την πολιτεία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τουλάχιστον 15 θάνατοι που σχετίζονται με την καταιγίδα αποδίδονται στον τυφώνα, ο οποίος έφτασε στην ξηρά νότια της Σαρασότα στις 8:30 μ.μ. της Τετάρτης, δήλωσαν οι αρχές. Έξι από αυτούς σκοτώθηκαν όταν δύο ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν - πριν από την καταιγίδα - την κομητεία Σεντ Λούσι στην κεντρική ακτή της Φλόριντα στον Ατλαντικό.

Οι θανατηφόροι ανεμοστρόβιλοι, η άνοδος της στάθμης των υδάτων, η καταρρακτώδης βροχή και οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν την πολιτεία από ακτή σε ακτή, καθώς ο Μίλτον στροβιλίστηκε προς τα ανατολικά προτού κατευθυνθεί προς τη θάλασσα νωρίς την Πέμπτη.

{https://www.youtube.com/watch?v=1EdnUhkbtQw&ab_channel=SkyNews}

Ο τυφώνας ξήλωσε την οροφή από υαλοβάμβακα από ένα γήπεδο μπέιζμπολ και έστειλε έναν κατασκευαστικό γερανό πάνω σε ένα πολυώροφο κτίριο στο Σεντ Πίτερσμπεργκ. Κατέστρεψε σπίτια και πλημμύρισε δρόμους σε μεγάλο τμήμα της Φλόριντα. Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν για ωρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη δυτική ακτή της πολιτείας, περισσότεροι από 700 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά διασώθηκαν την Πέμπτη σε μία μόνο κομητεία, το Χίλσμπορο.

Παρόλα αυτά, οι αρχές φοβόντουσαν ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις από την καταιγίδα, ιδίως κατά μήκος της κεντρικής δυτικής ακτής της πολιτείας, μια περιοχή που είχε επίσης πληγεί από τον τυφώνα Helene στις 26 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως ο τυφώνας Helene άφησε πίσω περισσότερους από 230 νεκρούς σε διάφορες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 27 στη Φλόριντα.

29351535_433ae.jpg

«Ευτυχώς αυτό δεν ήταν το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis σε ενημέρωση νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Ο Μίλτον εξασθένησε ελαφρώς προτού βγει στην ακτή ως ένας ακόμη ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 3. Επίσης, έστριψε ελαφρώς νότια του κόλπου της Τάμπα αντί να τον χτυπήσει κατά μέτωπο, γλιτώνοντας την πυκνοκατοικημένη περιοχή από ένα δυνητικά καταστροφικό κύμα καταιγίδας.

Live εικόνα από το αμερικανικό Fox

{https://www.youtube.com/watch?v=BFE9aPBg6Gw&ab_channel=LiveNOWfromFOX}

Το μεγαλύτερο κύμα καταιγίδας - με το νερό να φτάνει έως τα 3 μέτρα - σημειώθηκε στην κομητεία της Σαρασότα, όπου ο Μίλτον «προσγειώθηκε», δήλωσε ο DeSantis.

Ο θανατηφόρος αντίκτυπος της Μίλτον, ωστόσο, ξεκίνησε με μια ασυνήθιστα σοβαρή σειρά ανεμοστρόβιλων που ξέσπασαν στην πολιτεία πολύ πριν η καταιγίδα φτάσει στην ξηρά. Ο Κιθ Πίρσον, ο σερίφης της κομητείας, δήλωσε ότι οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» σε σπίτια και κτίρια και τα συνεργεία είχαν διασώσει 25 ανθρώπους από τα συντρίμμια. Οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων συνεχίζονται, είπε.

29352614_c3b86.jpg

«Έχασαν τα πάντα»

Με το νερό να υποχωρεί σταδιακά, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής ακόμη και σε περιοχές εκτός των ζωνών εκκένωσης.

Οι περισσότεροι από 500 άνθρωποι που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων του Κλίαργουότερ σε ζώνη μη εκκένωσης βρίσκονταν σε μια οικονομικά ευάλωτη περιοχή που δεν ήταν προετοιμασμένη για τις πλημμύρες που βίωσε, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

«Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν πολλά και έχασαν τα πάντα. Έχασαν τα οχήματά τους, όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα».

{https://www.youtube.com/watch?v=AsNvdujMmTI&ab_channel=ABCNews}

Ο δήμαρχος Bruce Rector δήλωσε ότι το συγκρότημα διαμερισμάτων είναι πλέον πιθανότατα μη κατοικήσιμο και οι εκτοπισμένοι κάτοικοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να βρουν νέο σπίτι μόνοι τους, οπότε η πόλη τους έχει μεταφέρει σε προσωρινά καταλύματα.

«Όταν έφτασαν στο σημείο έπρεπε να διαχειριστούν ανθρώπους μέχρι το λαιμό στο νερό, στον πρώτο όροφο δεν ήταν σίγουροι αν οι άνθρωποι εκεί μέσα ήταν ζωντανοί ή όχι», πρόσθεσε.