Διεθνή

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα: «Σκοτώνει και βασανίζει σκόπιμα τους γιατρούς»

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα: «Σκοτώνει και βασανίζει σκόπιμα τους γιατρούς»
«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν, συνέλαβαν και βασάνισαν σκόπιμα ιατρικό προσωπικό και στόχευσαν ιατρικά οχήματα» στη Γάζα, σύμφωνα με την έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εφάρμοσε μια «συντονισμένη πολιτική» καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα κατά τη διάρκεια της πολυετούς σύγκρουσης με τη Χαμάς, σε επιθέσεις που - όπως είπε - ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Οι ενέργειες του Ισραήλ στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα «συνιστούν τα εγκλήματα της εσκεμμένης δολοφονίας και κακομεταχείρισης, αλλά και της μαζικής εξόντωσης», ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα «καύσιμα, τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες να μην φτάνουν στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα μειώθηκαν δραστικά οι άδειες εξόδου ασθενών από τον θύλακα για ιατρική περίθαλψη».

Το CNN επικοινώνησε με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την έκθεση, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι δραστηριοποιείται μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στον παλαιστινιακό θύλακα - χρησιμοποιώντας τες για στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων ως κέντρα διοίκησης, αποθήκες όπλων, αλλά και καταφύγια για την απόκρυψη ομήρων.

Το Ισραήλ έχει δώσει στη δημοσιότητα υλικό που λέει ότι αποτελεί απόδειξη αυτών των επιχειρήσεων της Χαμάς, ωστόσο τα βίντεο αυτά δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση αποδείξεις.

«Οι δυνάμεις μας στο έδαφος γνωρίζουν πού βρίσκονται αυτά τα νοσοκομεία», είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος νομικός σύμβουλος των IDF στο CNN σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης χτυπημάτων κατά στόχων κοντά σε νοσοκομεία. «Αλλά στο τέλος της ημέρας, όσο η Χαμάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτά τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ο στόχος μας είναι να νικήσουμε τη Χαμάς στρατιωτικά, δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη επιλογή από το να πάμε εκεί».

Σε δήλωση που συνοδεύει την 24σέλιδη έκθεση - η οποία δεν έχει καμία δεσμευτική ισχύ - η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navi Pillay ανέφερε πως το Ισραήλ «πρέπει να σταματήσει αμέσως την άνευ προηγουμένου αλόγιστη καταστροφή του» στη Γάζα.

«Τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διερεύνησαν τη δολοφονία της 5χρονης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη Ιανουαρίου, όταν κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση που την έδειχνε να εκλιπαρεί τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σώσουν την ίδια και την οικογένειά της, αφού παγιδεύτηκαν στο αυτοκίνητό τους λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών.

Παρά το γεγονός ότι ένα ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο ενώ το κορίτσι ήταν ακόμα ζωντανό, η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ουσιαστικά «εμπόδισε την πρόσβαση», πράγμα που σημαίνει ότι τα πτώματα των συγγενών της Ρατζάμπ «δεν μπορούσαν να ανασυρθούν από το γεμάτο σφαίρες αυτοκίνητό τους μέχρι και 12 ημέρες μετά το περιστατικό».

Η έκθεση «διαπίστωσε ότι η 162η Μεραρχία του ισραηλινού στρατού», η οποία επιχειρούσε στην περιοχή εκείνη την περίοδο, είναι «υπεύθυνη για τη δολοφονία της επταμελούς οικογένειας, τον βομβαρδισμό του ασθενοφόρου και τη δολοφονία των δύο τραυματιοφορέων που βρίσκονταν μέσα».

Σημειώνεται πως η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου, ενώ η επιτροπή είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα.