Διεθνή

Προειδοποίηση Ιράν προς αραβικά κράτη: Αν βοηθήσετε το Ισραήλ θα γίνετε μέρος του πολέμου

Προειδοποίηση Ιράν προς αραβικά κράτη: Αν βοηθήσετε το Ισραήλ θα γίνετε μέρος του πολέμου Φωτογραφία: IRANIAN ARMY OFFICE HANDOUT/EPA
Το μήνυμα του Ιράν προς τα αραβικά κράτη μέσω διπλωματικών παρασκηνιακών καναλιών - Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν προειδοποίησε τα αραβικά κράτη να μην επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους γιατί «θα γίνουν μέρος του πολέμου», δήλωσαν δύο διπλωμάτες των κρατών του Κόλπου στο NBC News, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Το Ιράν ξεκαθαρίζει ότι οι χώρες που θα βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ, στο πλαίσιο των αντίποινων για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ, μπορεί να γίνουν μέρος ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Ο πρόεδρος του Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας συναντήθηκαν με χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, αυτή την εβδομάδα.

Άλλα αραβικά έθνη, όπως η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Το μήνυμα του Ιράν αυξάνει τους φόβους στην περιοχή ότι ενδεχομένες αυτές οι εποδομές να γίνουν στόχος.

«Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου δεν ενδιαφέρεται να βρεθεί εν μέσω διασταυρωμένων πυρών», δήλωσε ο ένας διπλωμάτης στο NBC News. «Εστιάζουμε στην αποκλιμάκωση», τόνισε.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι φαίνεται απίθανο οποιοδήποτε αραβικό έθνος να επιτρέψει στους Ισραηλινούς να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του για ένα χτύπημα στο Ιράν.

Το μήνυμα του Ιράν προς τα αραβικά κράτη μέσω διπλωματικών παρασκηνιακών καναλιών αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters.

Γκάλαντ: Το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και αιφνιδιαστικό

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, περιέγραψε με τρεις λέξεις τα αντίποινα που ετοιμάζει η χώρα εναντίον του Ιράν.

Το χτύπημα του Ισραήλ θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και αιφνιδιαστικό», δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μονάδα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Ιράν «δεν θα καταλάβει τι συνέβη, ούτε πώς», συμπλήρωσε. Σχολίασε ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν «επιθετική», αλλά πρόσθεσε πως «απέτυχαν» επειδή το πλήγμα δεν ήταν «ακριβές».

Ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι από την επίθεση του Ιράν δεν επλήγη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και συμπλήρωσε πως όλοι οι διάδρομοι απογείωσης είναι σε λειτουργία, ενώ δεν προκλήθηκε ζημιά σε αεροσκάφος.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν, για τα επικείμενα αντίποινα στο Ιράν. Ήταν η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών από τις 21 Αυγούστου. Διήρκεσε 50 λεπτά, ενώ στη συνομιλία συμμετείχε και η Κάμαλα Χάρις.

Με πληροφορίες από NBCNews