Διεθνή

Βρέθηκε πόδι ορειβάτη στο Έβερεστ μετά από 100 χρόνια

Βρέθηκε πόδι ορειβάτη στο Έβερεστ μετά από 100 χρόνια Φωτογραφία: INSTAGRAM
Το πόδι φέρεται να ανήκει στον Andrew Comyn «Sandy» Irvine που επιχείρησε να ανεβεί στην κορυφή του Έβερεστ το 1924 μαζί με τον George Mallory.

Ένα πόδι που εικάζεται ότι ανήκει σε έναν Βρετανό ορειβάτη, ο οποίος χάθηκε πριν από 100 χρόνια, βρέθηκε στο Έβερεστ. Η ανακάλυψη αυτή ίσως δώσει απαντήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβατικής κοινότητας,

Ο Andrew Comyn «Sandy» Irvine είχε επιχειρήσει να ανεβεί το Έβερεστ το 1924 μαζί με τον George Mallory αλλά οι δύο ορειβάτες εξαφανίστηκαν. Αν και τα λείψανα του Mallory τελικά εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν, η σορός του Irvine δεν βρέθηκε ποτέ.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, μία ομάδα ορειβατών που κινηματογραφούσαν την ανάβασή τους για ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic, παραπάτησαν και έπεσαν πάνω σε ένα ανθρώπινο πόδι, που αποκαλύφθηκε μετά το λιώσιμο του παγετώνα.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Jimmy Chin, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως μία «ιστορική και βαθιά συναισθηματική στιγμή».Μέσα στα χρόνια, πολλοί επιχείρησαν αν εντοπίσουν τη σορό του Irvine, καθώς σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, είχε μαζί του κάμερα με φιλμ, όπου αποδείκνυε ότι αυτός και ο George Mallory είχαν καταφέρει να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ, 29 χρόνια πριν κατακτήσουν την κορυφή οι Edmund Hillary και Tenzing Norgay.

Οι βρετανικές αρχές τώρα επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του ποδιού χρησιμοποιώντας δείγμα DNA, σύμφωνα με το National Geographic. Όμως η ομάδα, είναι σχεδόν πεπεισμένη ότι ανήκει στον Irvine, καθώς μέσα στην μπότα βρέθηκε η κάλτσα στην οποία αναγράφεται το όνομά του «A.C. Irvine». «Μα κοιτάξτε, υπάρχει ταμπελίτσα μέσα» είπε ο Chin.

{https://www.instagram.com/p/DA-SB_fxqZn/?hl=el&img_index=1}

Η ανακάλυψη της μπότας έγινε καθώς η ορειβατική ομάδα κατέβαινε από τον παγετώνα του Κεντρικού Rongbuk τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μαζί με την μπότα, βρήκαν ακόμα μία μπουκάλα οξυγόνου με ημερομηνία 1933. Με κίνητρο αυτό ως πιθανή ένδειξη ότι μπορεί κάπου εκεί γύρω να υπάρχει η σορός του Irvine, η ορειβατική ομάδα έψαξε για μέρες τον παγετώνα, πριν εντοπίσει την μπότα ένα μέλος της ομάδας.

Ήταν ένα τυχαίο σημείο, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς είχε λιώσει μόλις λίγο καιρό πριν, φέροντας τη μπότα στην επιφάνεια. Έκτοτε το πόδι έχει απομακρυνθεί από το σημείο καθώς υπάρχει φόβος από τα κοράκια στην περιοχή, σύμφωνα με αναφορές. Το πόδι μεταφέρθηκε στις ορειβατικές αρχές της Κίνας, χώρα στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο τμήμα του Έβερεστ.

Η Julie Summers, απόγονος του Irvine, δήλωσε πως «δάκρυσε» όταν ο Chin της ανακοίνωσε την ανακάλυψή τους. «Ήταν και πάντα θα μείνει μία εξαιρετική και σπαρακτική στιγμή. Μερικές φορές στη ζωή οι σπουδαιότερες ανακαλύψεις συμβαίνουν όταν δεν δίνεις προσοχή. Αυτή ήταν μία ιστορική και βαθιά συναισθηματική στιγμή για μας και ολόκληρη την ομάδα, και ελπίζουν ότι θα προσφέρει επιτέλους γαλήνη στους συγγενείς και σε όλη την ορειβατική κοινότητα» είπε ο Chin, γνωστός για το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Free Solo». Ο Chin σκηνοθέτησε το επίσης υποψήφιο για δύο Όσκαρ Nyad πέρυσι.

Ο Irvine ήταν 22 ετών όταν εξαφανίστηκε και ήταν το νεότερο μέλος της ομάδας, που εδώ και έναν αιώνα αποτελεί έμπνευση για την ορειβατική κοινότητα.
Μαζί με τον συνοδοιπόρο του, τους είδαν τελευταία φορά ζωντανούς στις 8 Ιουνίου του 2024 λίγο πριν αναχωρήσουν για αν κατακτήσουν την κορυφή.

Η σορός του Mallory εντοπίστηκε το 1999 από έναν Αμερικανό ορειβάτη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία έντονη αντιπαράθεση αναφορικά με την έρευνα για τα λείψανα των ορειβατών εν μέσω υποψιών ότι τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν.