Διεθνή

Στα 18 του έχει ανέβει στις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη - Ο ορειβάτης πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ

Στα 18 του έχει ανέβει στις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη - Ο ορειβάτης πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ
Ο ορειβάτης κατέκτησε τις 14 ψηλότερες κορυφές μέσα σε 740 ημέρες.

Ένας Νεπαλέζος έφηβος κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ καθώς έγινε ο νεότερος ορειβάτης που κατακτά τις 14 ψηλότερες κορυφές της Γης.

Ο 18χρονος Nima Rinji ανέβηκε στην κορυφή του Σισαπάνγκμα στο Θιβέτ, περίπου στις 06:05 της Τετάρτης, για να καταρρίψει το ρεκόρ.

Με αυτό το επίτευγμα προστέθηκε στο «κλαμπ» των ανθρώπων που έχουν κατακτήσει τις 14 κορυφές που αναγνωρίζει ως τις υψηλότερες στον κόσμο (πάνω από 8.000 μ.) η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.

Ο Nima Rinji- που άρχισε να ανεβαίνει σε τέτοια όρη από την ηλικία των 16 ετών- ολοκλήρωσε την «κατάκτηση» και των 14 μέσα σε 740 ημέρες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022- λίγο αφού έδωσε εξετάσεις στο σχολείο- έφτασε στην κορυφή του Μανασλού στο Νεπάλ, του όγδοου ψηλότερου όρους στον κόσμο. Σήμερα, ολοκληρώνοντας την κατάκτηση των 14 κορυφών, κατέρριψε το ρεκόρ του Mingma Gyabu, επίσης από το Νεπάλ, που το είχε καταφέρει σε ηλικία 30 ετών, το 2019.

Αυτό δεν είναι το πρώτο ρεκόρ που πετυχαίνει ο 18χρονος. Μεταξύ άλλων, είναι ο νεότερος ορειβάτης που έχει ανέβει τόσο στο Έβερεστ όσο και στο Λότσε μέσα σε 10 ώρες.

Όμως, με το νέο του επίτευγμα ήθελε να σπάσει το στερεότυπο που θέλει τον λαό του, τους σέρπα, να είναι μόνο βοηθοί ξένων ορειβατών στις περιπέτειές τους.

«Αυτή η κορυφή δεν αποτελεί μόνο το επιστέγασμα του προσωπικού μου ταξιδιού, αλλά είναι ένας φόρος τιμής για κάθε σέρπα που τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πέρα από τα παραδοσιακά όρια που μας βάζουν», δήλωσε. Συνήθως η λέξη «σέρπα» χρησιμοποιείται για να περιγραφεί κάποιος που αποτελεί οδηγό ή αχθοφόρο που εργάζεται στο Έβερεστ.

Όμως, ο Nima Rinji τόνισε ότι θέλει να αποδείξει πως η νεότερη γενιά των σέρπα «μπορούν να υπερβούν το στερεότυπο ότι απλά υποστηρίζουν ορειβάτες» και αντί για αυτό έχουν τα φόντα να γίνουν κορυφαίου επιπέδου αθλητές.

Ο 18χρονος προέρχεται από οικογένεια ορειβατών που έχουν πετύχει ρεκόρ, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη εταιρεία του Νεπάλ για ορειβατικές αποστολές. Ο πατέρας του, Tashi Lakpa περιέγραψε τη στιγμή που ο γιος του τον κάλεσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου και του είπε πως έφτασε στην κορυφή. «Όντας εξαιρετικά προπονημένος και επαγγελματίας, δεν ήταν καν ενθουσιασμένος. Ήταν φυσιολογικό. Του είπα “πιστεύω σε εσένα, να επιστρέψεις ασφαλής», δήλωσε στο BBC.