Διεθνή

Η Ισπανία κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα ξενοφοβίας: Ο Σάντσεθ διευκολύνει την εγκατάσταση των μεταναστών

Η Ισπανία κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα ξενοφοβίας: Ο Σάντσεθ διευκολύνει την εγκατάσταση των μεταναστών Φωτογραφία: EPA
Οι ανακοινώσεις τού Πέδρου Σάντσεθ έρχονται καθώς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «απαντούν» στην άνοδο της ακροδεξιάς με την καταστολή της μετανάστευσης.

Κόντρα στην αυξανόμενη ξενοφοβική τάση της Ευρώπης, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, βλέπει με άλλη ματιά το μεταναστευτικό. Οπως δήλωσε ο ίδιος, η μετανάστευση δεν είναι απλά ένα ζήτημα ανθρωπιάς αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και διατήρησης του κράτους πρόνοιας, σε μια χώρα όπου το ποσοστό γεννήσεων είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Η Ισπανία σχεδιάζει να διευκολύνει την εγκατάσταση των μεταναστών στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει τη μετανάστευση ως ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας της ευημερίας. «Η Ισπανία πρέπει να επιλέξει: να είναι είτε μια ανοιχτή και ευημερούσα χώρα ή μια κλειστή και φτωχή χώρα», δήλωσε ο Σάντσεθ στο ισπανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Είναι τόσο απλό», είπε.

«Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η μετανάστευση υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης των εθνών, ενώ το μίσος και η ξενοφοβία ήταν - και συνεχίζουν να είναι - ο μεγαλύτερος καταστροφέας των εθνών», είπε. «Το κλειδί είναι η σωστή διαχείρισή της», τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται καθώς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «απαντούν» στην άνοδο της ακροδεξιάς με την καταστολή της μετανάστευσης.

Τον περασμένο μήνα η Γερμανία επανέφερε τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, κρίνοτνας ότι είναι απαραίτητοι για την «προστασία από τους οξείς κινδύνους που θέτει η ισλαμιστική τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα», ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πρόσφατα ότι τα επίπεδα μετανάστευσης είναι «συχνά ανυπόφορα».

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη λήψη νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων, ενώ η Ιταλία κατηγορείται ότι «κλείνει τα μάτια» στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επεξεργάζεται συμφωνίες με τους ηγέτες της Λιβύης και της Τυνησίας για τον περιορισμό των αφίξεων.

Την Τετάρτη, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, διαθέτοντας πόρους για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις αιτήσεις παραμονής.

«Σχεδόν οι μισοί από τους δήμους μας κινδυνεύουν με ερήμωση», είπε. «Έχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που χρειάζονται φροντιστή και δεν μπορούν να βρουν. Εταιρείες που αναζητούν προγραμματιστές, τεχνικούς, οικοδόμους και δεν μπορούν να τους βρουν. Αγροτικά σχολεία που χρειάζονται παιδιά για να μην χρειαστεί να βάλουν λουκέτο».

Η αλήθεια με αριθμούς

Τον Μάιο, ο ΟΟΣΑ ανέφερε την Ισπανία - η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ- ως παράδειγμα του πώς τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, καλύπτοντας τα κενά στην αγορά εργασίας.

«Θέλω οι πολίτες να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για μια μάχη μεταξύ Ισπανών και αλλοδαπών ή χριστιανών και μουσουλμάνων ή "αγίων" και εγκληματιών», είπε ο Σάντσεθ.

«Είναι μια μάχη ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, ανάμεσα στα παραμύθια και τα δεδομένα, ανάμεσα σε αυτό που είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας και στα συμφέροντα λίγων που βλέπουν τον φόβο και το μίσος για τους ξένους ως τον μοναδικό τους δρόμο προς την εξουσία».

Ο Σάντσεθ προέτρεψε τους Ισπανούς να απορρίψουν τα στερεότυπα και τα ψέματα σχετικά με τη μετανάστευση. Την τελευταία δεκαετία, το 94% των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία το έκαναν νόμιμα, είπε. Περίπου το 40% από αυτούς ήταν Λατινοαμερικάνοι, το 30% προέρχονταν από άλλα μέρη της Ευρώπης και το 20% ήταν από την Αφρική.

«Μιλάμε για μια ποικιλόμορφη μεταναστευτική ροή που δεν μοιάζει καθόλου με την εικόνα που διαιωνίζει η ακροδεξιά», τόνισε.

Με πληροφορίες από Guardian