Διεθνή

Οι ΗΠΑ «θωρακίζουν» το Ισραήλ για τα αντίποινα: Στέλνουν αντιπυραυλικό σύστημα και στρατό

Οι ΗΠΑ «θωρακίζουν» το Ισραήλ για τα αντίποινα: Στέλνουν αντιπυραυλικό σύστημα και στρατό
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης υποδηλώνει πως η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν θα είναι τέτοια που αναμένεται να προκαλέσει νέα σοβαρά αντίποινα από την πλευρά της Τεχεράνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ισραήλ, εμβαθύνοντας την εμπλοκή τους στον κλιμακούμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εν μέσω «αναμονής» για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

Η αποστολή σηματοδοτεί την πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες η εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύρραξη αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης στην προεκλογική εκστρατεία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενθαρρύνει το Ισραήλ να αποφύγει να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν - αλλά και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Τεχεράνης - από φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση που θα φέρει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), είναι μια σημαντική ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η ισραηλινή επίθεση θα είναι «τόσο ευρείας κλίμακας που οι Ιρανοί θα πρέπει να απαντήσουν», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής που έχει συμβουλεύσει πολλές κυβερνήσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Η ανάπτυξη του THAAD προστίθεται στους περισσότερους από 50.000 τόνους οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.