Διεθνή

Φονική επίθεση με drones στο Ισραήλ: Πώς «έσπασε» η Χεζμπολάχ την ισραηλινή αεράμυνα

Φονική επίθεση με drones στο Ισραήλ: Πώς «έσπασε» η Χεζμπολάχ την ισραηλινή αεράμυνα
Τέσσερις νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες είναι ο απολογισμός της πλέον αιματηρής επίθεσης της Χεζμπολάχ από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο.

Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ σκότωσε τέσσερις στρατιώτες και τραυμάτισε σοβαρά άλλους επτά την Κυριακή - σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός - στο φονικότερο χτύπημα της οργάνωσης από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την επίθεση κοντά στην πόλη Μπινιάμινα αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό την Πέμπτη, από τα οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι. Αργότερα δήλωσε ότι είχε ως στόχο την επίλεκτη ταξιαρχία Γκολάνι του Ισραήλ, εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους για να «απασχολήσει» τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας κατά τη διάρκεια της επίθεσης από «μοίρες» μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η εθνική υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ δήλωσε ότι η επίθεση τραυμάτισε 61 άτομα.

Σημειώνεται πως με τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, είναι σπάνιο να τραυματιστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους.

Η επίθεση ακολούθησε την είδηση ότι οι ΗΠΑ στέλνουν μια πυραυλική αμυντική συστοιχία Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες, εμβαθύνοντας την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο.

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν ένα τέτοιο πυραυλικό σύστημα στη Μέση Ανατολή ήταν αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ένα THAAD αναπτύχθηκε στο νότιο Ισραήλ για ασκήσεις το 2019, την τελευταία και μοναδική φορά που έγινε γνωστό πως εστάλη.

Πηγή: Guardian