Διεθνή

Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν το πιο ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ, τι είναι το THAAD

Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν το πιο ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ, τι είναι το THAAD Φωτογραφία: MISSILE DEFENSE AGENCY/RALPH SCOTT HANDOUT
Οι αποφάσεις για τα επικείμενα αντίποινα του Τελ Αβίβ στο Ιράν βάζουν όλο και «πιο βαθιά» στον πόλεμο του Ισραήλ τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, οι Δημοκρατικοί στέλνουν ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και περίπου 100 στρατιώτες στο πεδίο.

Την πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή το Πεντάγωνο, δύο περίπου βδομάδες έπειτα από το πυραυλικό μπαράζ της Τεχεράνης που αποκάλυψε τα κενά ασφαλείας του πολυδιαφημισμένου Θόλου.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε το φονικότερο της χτύπημα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή του στον Λίβανο.

Επίθεση με drones άφησε πίσω τέσσερις νεκρούς στρατιώτες, καθώς οι μαχητές της οργάνωσης φέρεται να εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους που «απασχόλησαν» τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας κατά τη διάρκεια της ταυτόχρονης επίθεσης από «μοίρες» μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το νέο χτύπημα προκαλεί αναμφισβήτητα ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας στην ισραηλινή αεράμυνα, ενώ η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος THAAD γίνεται αντιληπτή ως μια ένδειξη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν» και αναμένουν νέα αντίποινα μετά την απάντηση του ισραηλινού στρατού στην Τεχεράνη.

18557005_442b6.jpg

Τι είναι το αμερικανικό THAAD

Όπως διαβάζουμε στο CNN, το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις 150 έως 200 χιλιομέτρων (93 έως 124 μίλια) και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστών, το THAAD - συντομογραφία των λέξεων Terminal High-Altitude Area Defense - είναι το μοναδικό αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεσαίου βεληνεκούς τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας κατά την τελική φάση της πτήσης τους - ή την κατάδυση στο στόχο τους.

Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητικοί, που σημαίνει ότι απομακρύνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι μαζί τους, αντί να εκρήγνυνται κοντά στην εισερχόμενη κεφαλή.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά - με οκτώ αναχαιτιστές ο καθένας - ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και ένα στοιχείο ελέγχου πυρός και επικοινωνιών.

{https://www.youtube.com/watch?v=6wmihcowl90&ab_channel=AlJazeeraEnglish}

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μια από αυτές τις πολύτιμες συστοιχίες αποστέλλεται τώρα στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του Ισραήλ έναντι των εισερχόμενων πυραύλων, «μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις του Ιράν στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου».

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, χρειάζονται και Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος.

Σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο, η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ για τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, ενώ μέσω ενός ευρέος συστήματος διοίκησης και ελέγχου, οι συστοιχίες THAAD θα μπορούν να επικοινωνούν με μια σειρά από αμερικανικά συστήματα - συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Aegis που συνήθως βρίσκονται σε πλοία του αμερικανικού ναυτικού και των Patriot που έχουν σχεδιαστεί για την αναχαίτιση στόχων μικρότερης εμβέλειας.

Με πληροφορίες από CNN, Washington Post, Guardian