Διεθνή

Πρόεδρος χώρας απέλυσε υπουργούς και αξιωματούχους, για να μειωθούν οι δαπάνες

Πρόεδρος χώρας απέλυσε υπουργούς και αξιωματούχους, για να μειωθούν οι δαπάνες Φωτογραφία: EPA/PRESIDENT OFFICE OF THE REPUBLIC OF MALDIVES
Επτά υπουργοί και 43 υφυπουργοί απολύθηκαν.

Περισσότερους από 225 αξιωματούχους, ανάμεσά τους υπουργούς και υφυπουργούς, απέλυσε ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Μοχάμαντ Μουίζου, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες της χώρας που αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση χρέους.

Ανάμεσα σε αυτούς που απολύθηκαν- οι οποίο διορίστηκαν αφού ανέλαβε την εξουσία ο Μουίζου το 2023- είναι επτά υπουργοί, 43 υφυπουργοί και 178 πολιτικοί διευθυντές.

«Αυτή η σημαντική μείωση των πολιτικών αξιωμάτων ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες του προέδρου για τον εξορθολογισμό του κυβερνητικού έργου και τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικότερης χρήσης των δημόσιων πόρων», ανακοίνωσε η προεδρία.

Δεν είναι γνωστό πόσοι αξιωματούχοι παρέμειναν στις θέσεις τους, γλιτώνοντας την απόλυση. Σύμφωνα με την προεδρία της χώρας, από τις καρατομήσεις θα εξοικονομηθούν περίπου 370.000 δολάρια τον μήνα.

Τον περασμένο μήνα οι Μαλδίβες υποστήριξαν ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι προσωρινές και πως η χώρα δεν προτίθεται να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, μετά τις προειδοποιήσεις για χρεοκοπία. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 το χρέος ανήλθε σε 3,37 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 45% του ΑΕΠ.

Η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτεροι οικονομικοί υποστηρικτές των Μαλδίβων, κατέχοντας το 20% και το 18% του χρέους της χώρας αντίστοιχα.