Πολιτική

Προσπάθεια επανεκκίνησης στο σημερινό Υπουργικό με επίκεντρο την καθημερινότητα

Προσπάθεια επανεκκίνησης στο σημερινό Υπουργικό με επίκεντρο την καθημερινότητα
Εγκληματικότητα, δημογραφικό και προσλήψεις μεταξύ των θεμάτων του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Εν μέσω συνεχιζόμενης- και μετά την ΔΕΘ- αδυναμίας να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κυβερνητική επανεκκίνηση και με το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ να παραμένει επιβαρυμένο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί, μετά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και για την αντιμετώπιση μείζονων προκλήσεων, όπως το δημογραφικό.

Αφετηρία για την προσπάθεια αυτή- η οποία θα συνδυαστεί με μία επιχείρηση εσωκομματικής συσπείρωσης με επίκεντρο την επετειακή εκδήλωση της προσεχούς Παρασκευής, έξω από την ιστορική έδρα της ΝΔ, στην Ρηγίλλης- αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου μήνυμα για «σκληρή δουλειά».

Στο τραπέζι η εγκληματικότητα

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων εγκληματικότητας, οι οποίες αναπτύσσονται σε μία συγκυρία όπου η επικαιρότητα έχει φέρει με έμφαση στο προσκήνιο το ζήτημα της βίας των ανηλίκων, στο οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει με αυστηροποίηση των ποινών για γονείς που παραμελούν την επιμέλεια του παιδιού.

Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοίδης έχει δώσει το στίγμα εκτιμώντας ότι πρέπει να δούμε ξανά τις ποινές στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα για τους γονείς, στην κατεύθυνση αυστηροποίησης ώστε «όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο την επιμέλεια ενός παιδιού, να υπάρχουν συνέπειες».

Στο πλαίσιο των «εργαλείων» για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες ημέρες και η εφαρμογή safeYOUth, που θα συνιστά επί της ουσίας «ένα panic button» για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς.

Πορεία Οικονομίας

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί και η πορεία της οικονομίας, καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς θα παρουσιάσουν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό -Διαρθρωτικό Σχέδιο που θα υποβάλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν αναμένεται να επισημαίνονται και οι οικονομικοί στόχοι της χώρας για την τετραετία, δεδομένων πλέον και των αυστηρών κανόνων που έχουν δώσει τέλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην- ελέω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης- δημοσιονομική χαλαρότητα των προηγούμενων χρόνων. Αναμένεται να αποτυπώνονται στόχοι για πρωτογενή πλεονάσμα άνω του 2,4%, αλλά και οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη λίγο πάνω από το 2% και πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

Ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει και τις φορολογικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος που σύμφωνα με την κυβέρνηση συνιστούν απάντηση και στο πρόβλημα της ακρίβειας που δοκιμάζει τα νοικοκυριά.

Εν μέσω της εσωκομματικής αναταραχής και εν αναμονή της επόμενης ερώτησης που θα καταθέσουν στην Βουλή γαλάζιοι βουλευτές- ενδεχόμενως για ζητήματα του αγροτικού τομέα- η κυβέρνηση φέρνει στην σημερινή συνεδρίαση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για τα αγροτικά δάνεια, οι οποίες θα παρουσιαστούν από κοινού από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.

Δημογραφικό - Προσλήψεις 

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη θα παρουσιάσει από την δική της πλευρά, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, πτυχές του οποίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Με το Εθνικό Σχέδιο συνδέεται και το Ειδικό Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό που ιδρύεται για να παρακολουθεί τις εξελίξεις ώστε να αναλαμβάνονται δράσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα εισηγηθεί τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων για το 2025 για τις οποίες η κυβέρνηση ευελπιστεί να υλοποιηθούν- ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας- με ταχύτερους ρυθμούς μετά παρεμβάσεις που δρομολογούνται για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Οι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσουν ερανιστικά νομοσχέδια των υπουργείων τους, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος θα κάνει την εισήγηση για τα προσχέδια δράσης των υπουργείων για το 2025.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες- ενδεχομένως και αύριο Τρίτη- χαλαρή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους βουλευτές της ΝΔ, με στόχο την εκτόνωση του κλίματος στην ΚΟ, μετά την ερώτηση των «11» και την διαγραφή του Μάριου Σαλμά.