Διεθνή

Bloomberg: Απέλυσε δημοσιογράφο για «πρόωρη» δημοσίευση της είδησης ανταλλαγής κρατουμένων

Bloomberg: Απέλυσε δημοσιογράφο για «πρόωρη» δημοσίευση της είδησης ανταλλαγής κρατουμένων Φωτογραφία: epa
Το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: την είδηση δεν την τσέκαρε κανείς από τους ανωτέρους συντάκτες προτού δημοσιευτεί;

Το Bloomberg News απέλυσε μία δημοσιογράφο και επέβαλε πειθαρχικά μέτρα σε άλλους από το συντακτικό προσωπικό διότι το πρακτορείο δημοσίευσε «πρόωρα» την είδηση της ιστορικής ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, κάτι που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αμερικανών που απελευθερώθηκαν».

Σε email του προς το προσωπικό, ο αρχισυντάκτης John Micklethwait έγραψε ότι σε ορισμένα μέλη του προσωπικού επιβλήθηκαν πειθαρχικά μέτρα, ωστόσο το πρακτορείο δεν ανέφερε ποιοι, πόσοι ή ποια ήταν η τιμωρία τους.

Τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος φαίνεται να έχει απολυθεί, μια σπάνια περίπτωση όπου ένας ρεπόρτερ τιμωρείται για την απόφασή του να δημοσιεύσει μια σημαντική είδηση που πιθανότατα θα είχε εξεταστεί από ανώτερους συντάκτες του πρακτορείου, σχολιάζει o Guardian.

«Την περασμένη Πέμπτη, δημοσιεύσαμε πρόωρα ένα άρθρο σχετικά με την απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς και των άλλων κρατουμένων, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή που τους απελευθέρωσε», έγραψε ο John Micklethwait σε επιστολή του προς το προσωπικό, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκε από τον Guardian.

«Ακόμη και αν όλα πήγαν καλά, ήταν μια σαφής παραβίαση των προτύπων σύνταξης που έχουν κάνει αυτό το ειδησεογραφικό γραφείο τόσο αξιόπιστο σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε την είδηση ότι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Εβαν Γκέρσκοβιτς και κάποιοι άλλοι Αμερικανοί πολίτες απελευθερώνονται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στις 7.41 π.μ., ενώ το αεροπλάνο από τη Μόσχα που τους μετέφερε βρισκόταν ακόμη καθ' οδόν προς την Άγκυρα για την ανταλλαγή.

Αμέσως μετά, ένας συντάκτης του Bloomberg έγραψε στο Χ: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές της καριέρας μου να έχω συμβάλει στη δημοσιοποίηση αυτής της είδησης. Αγαπώ τη δουλειά μου και τους συναδέλφους μου». (Το tweet του συντάκτη διαγράφηκε αργότερα).

Οργή στα άλλα μέσα για το «σπάσιμο» του εμπάργκο

Το δημοσίευμα προκάλεσε την οργή άλλων μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street Journal, η οποία κρατούσε την είδηση υπό εμπάργκο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή και οι κρατούμενοι να φύγουν με ασφάλεια από τη ρωσική επιτήρηση.

Η Τζένιφερ Τζέικομπς, δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου για το Bloomberg News, δεν είναι πλέον στον όμιλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του New York Magazine και της Washington Post.

Η δημοσιογράφος ανάρτησε στο Χ ότι δεν παραβίασε εν γνώσει της κανένα εμπάργκο σχετικά με την απελευθέρωση Αμερικανών και δήλωσε ότι για την είδηση προηγήθηκε στενή συνεργασία με τους εκδότες.

«Ως δημοσιογράφος, η ιδέα ότι θα έθετα σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός συναδέλφου δημοσιογράφου με αναστατώνει τόσο βαθιά που είναι δύσκολο να περιγραφεί», έγραψε η ίδια. «Είμαι τόσο ευτυχής που ο Έβαν Γκέρσκοβιτς και οι υπόλοιποι είναι στο σπίτι τους».

«Κατά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για την απελευθέρωση του Έβαν, συνεργάστηκα στενά με τους εκδότες μου για να τηρήσω τα πρότυπα σύνταξης και τις κατευθυντήριες γραμμές», έγραψε. «Σε καμία περίπτωση δεν έκανα κάτι που εν γνώσει μου δεν συνάδει με το εμπάργκο της διοίκησης ή που θα έθετε σε κίνδυνο οποιονδήποτε εμπλεκόμενο».

Εκπρόσωπος του Bloomberg News αρνήθηκε να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά μετους ανώτερους συντάκτες που είχαν εξετάσει το άρθρο και αν κάποιους εξ αυτών είδε επίσης την πόρτα της εξόδου.

«Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τον τελικό λόγο για το πότε δημοσιεύεται μια είδηση ή με ποιον τίτλο», έγραψε η Τζέικομπς. «Η αλυσίδα των γεγονότων εδώ θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε ρεπόρτερ που είναι επιφορτισμένος με τη μετάδοση της είδησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν έλεγχοι και στις συντακτικές διαδικασίες».