Διεθνή

«Έτοιμο το σχέδιο του Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν»: Οι «διαβεβαιώσεις» Νετανιάχου στον Μπάιντεν

«Έτοιμο το σχέδιο του Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν»: Οι «διαβεβαιώσεις» Νετανιάχου στον Μπάιντεν
Ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το σχέδιο του Τελ Αβίβ για τα αντίποινα στο Ιράν έχει «κλειδώσει». Οι «διαβεβαιώσεις» στις ΗΠΑ και οι αλλαγές της 11ης ώρας.

Το σχέδιο του Ισραήλ για την απάντηση στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου είναι έτοιμο, δήλωσε στο CNN πηγή με γνώση του θέματος, ενώ αντίστοιχο ρεπορτάζ διακινείται σήμερα Τρίτη και στην ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού καναλιού 12, ο στρατός παρουσίασε έναν κατάλογο στόχων στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς ολοκληρώνει τις προετοιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν «ευαίσθητο συντονισμό» με άλλες χώρες της περιοχής.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι - συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νετανιάχου - φέρεται να διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ πως τα αντίποινα κατά του Ιράν θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους - και όχι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN.

Pεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan, πάλι, ανέφερε ότι «η πολιτική ηγεσία» είχε αποφασίσει για τους στόχους, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι αξιωματούχοι ή ποιο όργανο έλαβαν την αποφάση.

«Οι στόχοι είναι σαφείς. Τώρα είναι θέμα χρόνου», δήλωσε ισραηλινή πηγή στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ είχε περιγράψει το σχέδιο της επίθεσης στις ΗΠΑ, αλλά δεν είχε ακόμη δώσει ενημέρωση για συγκεκριμένους στόχους, ενώ πηγή υποστήριξε πως «οι στόχοι θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν την 11η ώρα».

Απευθυνόμενες σε οικογένειες ομήρων της Χαμάς, ο Γκαλάντ υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ «θα απαντήσει σύντομα» στο Ιράν. «Θα είναι μια ακριβής και φονική απάντηση».

Οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού αλλά και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ ήρθαν αφού η Washington Post ανέφερε πως ο Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν - κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις 8 Οκτωβρίου - ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν θα περιλαμβάνουν επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η «χαλάρωση» της στάσης του Νετανιάχου αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στο Ισραήλ ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα της Washington Post, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι οι ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ θα υπερισχύσουν οποιουδήποτε άλλου υπολογισμού. «Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.