Διεθνή

Επιστρέφουν στην Ιταλία δύο από τους πρόφυγες που μεταφέρθηκαν σε κέντρα στην Αλβανία

Επιστρέφουν στην Ιταλία δύο από τους πρόφυγες που μεταφέρθηκαν σε κέντρα στην Αλβανία Φωτογραφία: YOUTUBE
Πρόκειται για δύο 16χρονους, από τους συνολικά 16 πρόσφυγες που έφτασαν από την Ιταλία στα δύο νέα κέντρα στην Αλβανία.

Τον δρόμο της επιστροφής πήραν δύο πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές που μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Αλβανία, στο πλαίσιο εφαρμογής του αμφιλεγόμενου πρωτοκόλλου συνεργασίας Μελόνι- Ράμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι δυο από τους 16 συνολικά πρώτους «ενοίκους» των κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο στην αλβανική επικράτεια, που λειτουργούν υπό ιταλική δικαιοδοσία, επιστρέφουν στην Ιταλία.

Πρόκειται για δυο 16χρονους από το Μπανγκλαντές που επιστρέφουν στην Ιταλία επειδή είναι ανήλικοι. Οι δύο ανήλικοι μεταφέρονται με ταχύπλοο στο πλοίο Libra του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα σαλπάρει από τα αλβανικά παράλια. Για να μπορέσουν να αποδείξουν την ηλικία τους καθοριστική ήταν η βοήθεια του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τη ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, στο ιταλικό κέντρο ταυτοποίησης του Σενγκίν, στη βόρεια Αλβανία, σε σύνολο 16 ανθρώπων, φέρεται να μεταφέρθηκαν και δυο μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες, οι οποίο χρήζουν ειδικής προστασίας, άρα είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν και αυτοί στην Ιταλία.