Διεθνή

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με B-2 Stealth τους Χούθι, αλλά στόχος ήταν το Ιράν

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με B-2 Stealth τους Χούθι, αλλά στόχος ήταν το Ιράν
Η χρήση των βομβαρδιστικών B-2 Stealth κατά των Χούθι είναι ένα μήνυμα με ξεκάθαρο αποδέκτη, σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ σήμερα Πέμπτη.

Ο αμερικανικός στρατός έπληξε την Τετάρτη πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις όπλων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή των Χούθι, χρησιμοποιώντας πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά τύπου B-2 stealth.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η επίθεση μοιάζει με προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

Σε δηλώσεις του, ο Λόιντ Όστιν απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Ιράν και υποστήριξε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τις επιθέσεις προκειμένου να «υποβαθμίσει περαιτέρω την ικανότητα των Χούθι» να «χτυπούν» πλοία διαταράσσοντας την ροή του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο - σύμφωνα με αναλυτές - είναι η σπάνια χρήση του Β-2, του μοναδικού αεροσκάφους που θα μπορούσε να πλήξει τις θαμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία να επιδείξουν οι ΗΠΑ την ικανότητά τους να στοχεύουν εγκαταστάσεις τις οποίες οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να κρατήσουν απρόσιτες, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά θαμμένες βρίσκονται κάτω από το έδαφος ή πόσο οχυρωμένες είναι», ανέφερε ο Όστιν.

«Η χρήση των βομβαρδιστικών B-2 Stealth μεγάλης εμβέλειας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ είναι ικανές να υλοποιήσουν επιθέσεις και να αναλάβουν δράση εναντίον τέτοιου είδους στόχων όταν είναι απαραίτητο, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε».

Οι δηλώσεις αυτές «δείχνουν» την Τεχεράνη με δύο τρόπους:

Μεγάλο μέρος των πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης θεωρείται ότι βρίσκονται «κρυμμένες» σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Και δεν υπάρχει πιο σημαντικός «περιφερειακός εταίρος» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από το Ισραήλ.

Καθώς σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, η Ουάσινγκτον στέλνει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη ότι θα ανεχθεί μόνο περιορισμένη περαιτέρω δράση εναντίον του Ισραήλ.

Όπως διαβάζουμε στο CNN, η τελευταία καταγεγραμμένη αποστολή ενός βομβαρδιστικού B-2 ήταν τον Ιανουάριο του 2017. «Θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς πως οι ΗΠΑ περίμεναν περισσότερα από επτά χρόνια -και ένα χρόνο μετά την έναρξη της αντιπαράθεσης με τους Χούθι - για να στείλουν ένα τόσο "δαπανηρό" μήνυμα στην συγκεκριμένη οργάνωση».