Διεθνή

Μπλακάουτ στην Κούβα - Στο σκοτάδι όλο το νησί (βίντεο)

Μπλακάουτ στην Κούβα - Στο σκοτάδι όλο το νησί (βίντεο) Φωτογραφία: X
Με κυβερνητική εντολή κλείνουν σχολεία και νυχτερινά κέντρα μετά το μπλακάουτ στην Κούβα.

Κατέρρευσε το ηλεκτρικό δίκτυο της Κούβας βυθίζοντας το νησί στο σκοτάδι. Ο λόγος, σύμφωνα με το CNN, είναι η βλάβη ενός από τους μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του νησιού, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της.

Σε δήλωσή του στο X, το υπουργείο είπε ότι «η βλάβη» του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Antonio Guiteras προκάλεσε «την ολική αποσύνδεση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος».

Το περιστατικό συνέβη μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Κούβας να λάβει δρακόντεια μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εντολής σε πολλούς εργαζόμενους να μείνουν σπίτι.

Τα σχολεία έκλεισαν, τα μαθήματα ακυρώθηκαν, τα νυχτερινά κέντρα και τα κέντρα αναψυχής έλαβαν εντολή να κλείσουν και μόνο οι «απαραίτητοι εργαζόμενοι» θα πρέπει να πάνε στις δουλειές τους, σύμφωνα με μια λίστα μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα από τον κρατικό ιστότοπο Cubadebate.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Κούβα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες καθώς το γερασμένο κουβανικό ηλεκτρικό δίκτυο σημείωσε επανειλημμένες διακοπές. Κουβανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν για το γενικό μπλακάουτ μια σειρά γεγονότων από τις αυξημένες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ έως τις διακοπές που προκλήθηκαν από το πρόσφατο πέρασμα των τυφώνων και τη φτωχή κατάσταση των υποδομών του νησιού.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, το οποίο επίσης καθυστέρησε λόγω τεχνικών δυσκολιών, ο Κουβανός πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο Κρουζ είπε ότι μεγάλο μέρος της περιορισμένης παραγωγής ενέργειας της χώρας διακόπηκε προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης έλλειψη ρεύματος.

«Παραλύουμε την οικονομική δραστηριότητα για να παράγουμε (ηλεκτρική ισχύ) στον πληθυσμό», είπε.

«Δεν βρισκόμαστε σε μια ατελείωτη άβυσσο», σημείωσε ωστόσο.