Διεθνή

Χαμάς: Πώς θα επιλεγεί ο διάδοχος του Σινουάρ – Οι 3 υποψήφιοι και ο παράγοντας Ιράν

Χαμάς: Πώς θα επιλεγεί ο διάδοχος του Σινουάρ – Οι 3 υποψήφιοι και ο παράγοντας Ιράν Φωτογραφία: Ο Χαλίλ αλ- Χάγια (EPA/ MOHAMMED SABER)
Ο νέος αρχηγός της Χαμάς πιθανότατα θα είναι άτομο που ζει εκτός Γάζας.

Ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί τον Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς θα είναι πιθανότατα άτομο που ζει εκτός Γάζας, εκτιμούν ειδικοί. Παράλληλα, ο αδελφός του, Μοχάμαντ Σινουάρ, αναμένεται να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο.

Τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον 61χρονο, τον οποίο σκότωσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Και στην επιλογή του νέου αρχηγού, ιδιαίτερη σημασία έχει ο παράγοντας Ιράν, από τον οποίο εξαρτάται ιδιαίτερα η οργάνωση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η οργάνωση θα συναντηθεί σύντομα για να επιλέξει τον νέο ηγέτη, με βάση τους κανονισμούς και τα στάνταρντ που προβλέπουν οι θεσμοί της.

Οι όροι της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι είναι η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ο τερματισμός του πολέμου και η ανοικοδόμηση του θύλακα.

Η Χαμάς έχει προϊστορία γρήγορης και αποτελεσματικής αντικατάστασης των δολοφονημένων ηγετών της. Το συμβούλιο Σούρα είναι αρμόδιο να επιλέξει τον νέο αρχηγό. Αυτό εκπροσωπεί όλα τα μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την Παλαιστινιακή διασπορά. Κάτι που σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει την εξουσία να μπει στις συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός, ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, σημειώνει το Reuters.

Ο παράγοντας Ιράν και το Κατάρ

Επιλέγοντας τον νέο αρχηγό της, η Χαμάς πρέπει να λάβει υπόψη της όχι μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου ζουν αυτή τη στιγμή όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για να γίνουν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της.

Η Χαμάς θα πρέπει να ενημερώσει το Κατάρ- που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις έως τώρα ανεπιτυχείς συνομιλίες για συμφωνία- και άλλες πρωτεύουσες της περιοχής, προτού πάρει την απόφαση για τον νέο ηγέτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή από τη Χαμάς που επικαλείται το Reuters.

«Το Ιράν είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Χαμάς, υποστηρίζοντας την οργάνωση με χρήματα και όπλα. Οι ευλογίες τους είναι σημαντικές για το ποιος θα γίνει διάδοχος του Σινουάρ», επεσήμανε ο Ασράφ Αμπουελούλ, ειδικός σε παλαιστινιακά ζητήματα, υπεύθυνος σύνταξης της κρατικής εφημερίδας Al-Ahram της Αιγύπτου.

Οι 3 βασικοί υποψήφιοι

Τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι να διαδεχθούν τον Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με αναλυτές και πηγή από τη Χαμάς που μίλησε στο Reuters.

Πρόκειται για τον Χαλίλ Αλ- Χάγια, τον αναπληρωτή του Σινουάρ και επικεφαλής διαπραγματευτή της Χαμάς, τον Καλέντ Μεσάλ- προκάτοχος του Ισμαΐλ Χανίγια- και τον Μοχάμαντ Νταρουίς, ο οποίος είναι επικεφαλής του συμβουλίου Σούρα.

Τόσο ο Χάγια όσο και ο Νταρουίς θεωρείται ότι είναι κοντά στην Τεχεράνη, της οποίας η υποστήριξη έχει κρίσιμη σημασία για τη Χαμάς. Από την άλλη, ο Καλέντ Μεσάλ στο παρελθόν είχε έρθει σε κόντρα με την Τεχεράνη, επειδή είχε υποστηρίξει την εξέγερση των σουνιτών εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, το 2011.

Οι σχέσεις του Χάγια με το Ιράν τον φέρνουν σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον Μεσάλ, σημείωσε ο Ακράμ Ατάλαχ, Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής. Αν όμως το Ιράν μετριάσει την αντίθεσή του για τον Μεσάλ, μπορεί να έχει μια ελπίδα, συμπλήρωσε.

Στα δύο οι αρμοδιότητες του Σινουάρ

Όταν μετά τη δολοφονία του Ισμαΐλ Χανίγια τον Ιούλιο ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε αρχηγός της Χαμάς, ένωσε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη Γάζα, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί αυτή τη φορά.

Οι ευθύνες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο άτομα: ο ένας θα επιβλέπει τις στρατιωτικές υποθέσεις και ο άλλος θα είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου, υπεύθυνος για τις διεθνείς επαφές και τη διαμόρφωση πολιτικών, εκτίμησε ο Ασράφ Αμπουελούλ.

Ο ίδιος αναμένει ότι η Χαμάς θα επιμείνει σε κάποιες βασικές διεκδικήσεις στις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός- πρώτα από όλα την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου- αλλά θα μπορούσε να δείξει κάποια ευελιξία σε ορισμένους όρους, για παράδειγμα τις λεπτομέρειες μια ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ.

Στα χέρια του Χάγια προσωρινά η ηγεσία

Με τον Σινουάρ νεκρό, η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα έχει περάσει προσωρινά στον αναπληρωτή του τον Χαλίλ Αλ- Χάγια, που ζει στο Κατάρ.

Όμως ο πόλεμος και οι δυσκολίες στις επικοινωνίες ενδέχεται να περιορίσουν την καθημερινή επαφή που μπορεί να έχει με τους άνδρες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Κάτι που αφήνει τα ηνία στις Ταξιαρχίες αλ- Κασάμ, σύμφωνα με ειδικούς.

Πηγή από τη Χαμάς δήλωσε ότι δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ο Χάγια στην άσκηση των καθηκόντων του ως «de facto ηγέτης της Γάζας». Ακόμα, σημείωσε ότι ο Χάγια διατήρησε καλές σχέσεις με την ένοπλη πτέρυγα και ότι ήταν κοντά τόσο με τον Σινουάρ όσο και τον Χανίγια.

Η ένοπλη πτέρυγα θα σεβαστεί την εξουσία του Χάγια, έστω και από μακριά, πιστεύει ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Ακράμ Ατάλαχ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Μοχάμαντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία, θα γίνει πιο σημαντικός τόσο στην ένοπλη πτέρυγα όσο και στη Χαμάς γενικά.

Βετεράνος διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, ο Μοχάμαντ Σινουάρ σπάνια εμφανίζεται δημοσίως, είναι εδώ και καιρό στη λίστα των πλέον καταζητούμενων του Ισραήλ και έχει επιζήσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας.