Διεθνή

ΝΥΤ: Πώς το Ισραήλ εντόπισε τον Σινουάρ στη Γάζα (βίντεο)

ΝΥΤ: Πώς το Ισραήλ εντόπισε τον Σινουάρ στη Γάζα (βίντεο) Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABER
Ισραηλινοί και Αμερικανοί πράκτορες, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, θεωρούσαν από καιρό ότι ο Σινουάρ, φοβούμενος για την ασφάλειά του, κρυβόταν σε υπόγεια τούνελ, περιτριγυρισμένος από Ισραηλινούς ομήρους για να αποφύγει σχέδιο δολοφονίας του.

Μια μονάδα Ισραηλινών διοικητών εκπαιδευόμενων στρατιωτών επιτέθηκε στον ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ ενώ βρισκόταν σε επιχείρηση στη νότια Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι των IDF.

Για πάνω από έναν χρόνο, η ισραηλινή ασφάλεια, με τη στήριξη της ΗΠΑ, έχει αφιερώσει τεράστιους οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, στο κυνήγι του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, ενορχηστρωτή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Αλλά τελικά η εξόντωσή του έγινε όταν μία ομάδα διοικητών εκπαιδευόμενων βρέθηκε απέναντι στον Σινουάρ αναπάντεχα σε μία επιχείρηση ρουτίνας στη Γάζα, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους του Ισραήλ, οι οποίοι μίλησαν στους NYT.

Πού βρέθηκε ο Σινουάρ;

Η ισραηλινή μονάδα ήταν σε περιπολία στην νότια Γάζα την Τετάρτη, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν απέναντι σε μία ομάδα μαχητών, είπαν οι αξιωματούχοι. Οι στρατιώτες, με την υποστήριξη drones, αντάλλαξαν πυρά και επί τόπου σκοτώθηκαν 3 ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, ισραηλινά πυρά κατέρριψαν μέρος ενός κτιρίου, όπου οι ένοπλοι είχαν βρει καταφύγιο, είπαν δύο από τους αξιωματούχους.
Καθώς καθάρισε η ατμόσφαιρα από τη σκόνη και άρχισαν να ψάχνουν το κτίριο, οι Ισραηλινοί στρατιώτες παρατήρησαν ότι ένα από τα πτώματα είχε σοκαριστικές ομοιότητες με τον ηγέτη της Χαμάς, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι στους NYT.

Ήταν ένα απίθανο μέρος για να τον βρουν. Ισραηλινοί και Αμερικανοί πράκτορες, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, θεωρούσαν από καιρό ότι ο Σινουάρ, φοβούμενος για την ασφάλειά του, κρυβόταν σε υπόγεια τούνελ, περιτριγυρισμένος από Ισραηλινούς ομήρους για να αποφύγει τυχόν σχέδιο δολοφονίας του.

Πώς πέθανε ο Σινουάρ;

Φωτογραφίες που αρχικά απέκτησαν οι NYT και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν στα social media, έδειχναν ένα πτώμα ενός άνδρα του οποίου τα χαρακτηριστικά του προσώπου έμοιαζαν πάρα πολύ με εκείνα του Σινουάρ. Το πτώμα του άνδρα είχε πολλαπλά και σοβαρά τραύματα, μεταξύ αυτών στο πόδι και στο κεφάλι.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το πτώμα είχε πολλά χαρακτηριστικά που ταίριαζαν με αυτά που φαίνονται σε αρχειακά πλάνα του Σινπουάρ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων συγκεκριμένων κρεατοελιών, κοντά στα μάτια αλλά και τα στραβά δόντια. Ώρες μετά το τέλος της μάχης, οι στρατιώτες πλησίασαν με προσοχή τα πτώματα. Η περιοχή ήταν ακόμα παγιδευμένη με εκρηκτικά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Νόμιζαν επίσης ότι το πτώμα ενός μαχητή, που αργότερα αναγνωρίστηκε ότι όντως ήταν ο Σινουάρ, ήταν παγιδευμένο και αυτό με εκρηκτικά.

Οι στρατιώτες βρήκαν χρήματα και όπλα δίπλα στους μαχητές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, που έδωσε τις φωτογραφίες από το σημείο. Ένας αξιωματούχος είπε στους NYT, ότι τα στρατεύματα ανησυχούσαν επίσης ότι ίσως να υπήρχαν όμηροι στην περιοχή, αλλά δεν βρήκαν κανέναν μαζί με τους μαχητές.

Δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο, που να δείχνει ότι οι όμηροι που παραμένουν ακόμα στη Γάζα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, είπαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Την Πέμπτη το απόγευμα, οι IDF, μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA, ανακοίνωσαν ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός.

Πώς αντέδρασε η Χαμάς;

Την Παρασκευή, η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του Σινουάρ. «Πέθανε πολεμώντας και αντιμετωπίζοντας τον κατοχικό στρατό μέχρι τις τελευταίες του στιγμές», είπε ο επί μακρόν αναπληρωτής του, Khalil al-Hayya, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στο Κατάρ, σε μια ομιλία του στο επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

Ωστόσο, έδωσε ελάχιστα δείγματα διάθεσης από πλευράς Χαμάς να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στο Ισραήλ, που θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο της Γάζα. «Συνεχίζουμε στο μονοπάτι της Χαμάς» είπε.

Τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροψία του Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι, επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροψία στο πτώμα του αρχηγού της Χαμάς.

Επίσης, ο 61χρονος είχε ένα τραύμα στο μπράτσο, από τη μάχη που προηγήθηκε του θανάτου του, σύμφωνα με τον Σεν Κούγκελ, τον επικεφαλής του εγκληματολογικού ινστιτούτου του Ισραήλ, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία- νεκροτομή.

Ο Σινουάρ ήταν σχετικά χλωμός, σημείωσε, κάτι λογικό για κάποιον που εκτιμάται ότι περνούσε τον περισσότερο χρόνο κάτω από την επιφάνεια της γης, γράφουν οι New York Times. Όμως, το βάρος του ήταν ενός υγιούς ανθρώπου- πάνω από 68 κιλά- και έδειχνε ελάχιστα σημάδια κακής διατροφής, επεσήμανε ο Κούγκελ.

Αφού τον σκότωσαν, αρχικά Ισραηλινοί στρατιώτες παρέδωσαν ένα από τα δάχτυλα του χεριού του Γιαχία Σινουάρ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναλύσεις για την ταυτοποίηση του νεκρού. Το πτώμα του αρχηγού της Χαμάς μεταφέρθηκε στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, η Χαμάς ανάρτησε στο διαδίκτυο μια νεκρολογία για τον Γιαχία Σινουάρ, γραμμένη στα αραβικά. Αυτή αναφέρει ότι ο θάνατος του ηγέτη της οργάνωσης «θα αυξήσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της Χαμάς και της αντίστασης».

Ακόμα, αναφέρει ότι ο 61χρονος «πέθανε ως ήρωας, επιτιθέμενος, χωρίς να τραπεί σε φυγή, κρατώντας το τουφέκι του, σε συμπλοκή με τον στρατό κατοχής στην πρώτη γραμμή».