Διεθνή

Η Νότια Κορέα προειδοποιεί τη Μόσχα: Αποσύρετε τώρα τα βορειοκοεάτικα στρατεύματα από τον πόλεμο του Πούτιν

Η Νότια Κορέα προειδοποιεί τη Μόσχα: Αποσύρετε τώρα τα βορειοκοεάτικα στρατεύματα από τον πόλεμο του Πούτιν Φωτογραφία: EPA/JUNG YEON-JE / POOL
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας, «μία σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του κόσμου».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νότιας Κορέας για την μεταφορά βορειοκορεάτικων στρατευμάτων στην Ρωσία, προκειμένου να πολεμήσουν στον πλευρό της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία.

Η Νότια Κορέα εγκάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στη Σεούλ για να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ ζήτησε «άμεση απόσυρση των στρατευμάτων».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη στρατιωτική επιχείρηση της Βόρειας Κορέας, ανάμεσά τους και την αποστολή στρατευμάτων στη Ρωσία» είπε ο Kim Hong Kyun σε δήλωσή του ζητώντας την άμεση απόσυρσή τους, σύμφωνα με το Politico.

Ο ΥΠΕΞ προειδοποίησε τον Ρώσο πρέσβη Georgiy Zinoviev ότι η Σεούλ θα απαντήσει ενεργοποιώντας «όλα τα διαθέσιμα μέσα με τη διεθνή κοινότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πράξη απειλήσει τα κυρίαρχα ενδιαφέροντα της Νότιας Κορέας».

Ο Zinoviev με ανάρτησή του στο Facebook απάντησε ότι η συνεργασία της Βόρειας Κορέας «δεν κατευθύνεται κατά της ασφάλειας της Νότιας Κορέας» και ότι «συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας ανέφεραν την Παρασκευή ότι θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη 4 ταξιαρχιών με συνολικά 12.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και ειδικές δυνάμεις, για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της χώρας Yoon Suk Yeol χαρακτήρισε την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας, «μία σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του κόσμου».

Η Πιόνγιανγκ και η Μόσχα ενέτειναν στην στρατιωτική τους συνεργασία από την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο. Η συμφωνία δεσμεύει και τις δύο χώρες να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια η βία στην άλλη σε περίπτωση επίθεσης.

Τα πρώτα ανεπιβεβαίωτα πλάνα με Βορειοκορεάτες στρατιώτες από την στρατιωτική βάση της Ρωσίας δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή από χρήστες του Telegram. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για fake news ενώ τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι Αμερικανοί και οι Νοτιοκορεάτες παρείχαν «αντικρουόμενες πληροφορίες» αναφορικά με τη χρήση των στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.

«Η Βόρεια Κορέα είναι στενός γείτονάς μας, συνεργάτης μας και αναπτύσσουμε σχέσεις σε διάφορους τομείς και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί καμία ανησυχία σε κανέναν, αυτή η συνεργασία δεν στοχεύει σε τρίτες χώρες, Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το NATO τη Δευτέρα ζήτησε η Νότια Κορέα να στείλει αντιπροσωπεία για να ενημερώσει τη διατλαντική συμμαχία σχετικά με τις βορειοκορεάτικες αποστολές στρατιωτών.