Διεθνή

Η στιγμή που δημοσιογράφος του BBC ρωτά τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία (Βίντεο)

Η στιγμή που δημοσιογράφος του BBC ρωτά τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία (Βίντεο) Φωτογραφία: EPA/ MAXIM SHIPENKOV
Η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου που το βρετανικό δίκτυο έκανε ερώτηση στον Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε για όλα τη Δύση, όταν δημοσιογράφος του BBC του έκανε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου που επετράπη σε δημοσιογράφο του BBC να απευθύνει ερώτηση στον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, έδωσε στον Στιβ Ρόζενμπεργκ τον λόγο για την τελευταία ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος ηγέτης μετά τη σύνοδο των BRICS, στο Καζάν.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σημείωσε ότι στη διακήρυξη των BRICS γίνεται αναφορά στην παγκόσμια σταθερότητα, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη και ρώτησε τον Πούτιν πώς αυτό συνάδει με τις δικές του ενέργειες και την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Ρόζενμπεργκ επεσήμανε ότι έχει επηρεαστεί και η ασφάλεια της Ρωσίας, καθώς πριν από τον πόλεμο δεν δεχόταν επιθέσεις με drones ή άλλα μέσα, ούτε ουκρανικά στρατεύματα είχαν καταλάβει εδάφη της.

Όση ώρα τον άκουγε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατούσε σημειώσεις. Και στην απάντησή του κατηγόρησε για τα πάντα τη Δύση. «Είναι δίκαιο ότι επί χρόνια μας έλεγαν ψέματα ότι δεν θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ ανατολικά και τελικά δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους; Τους είπαμε μην το κάνετε, παραβιάζει την ασφάλειά μας η επέκταση του ΝΑΤΟ. Είναι δίκαιο αυτό; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό, κάτι που θέλουμε να το αλλάξουμε και θα το πετύχουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ηγέτης.

Ο Ρόζενμπεργκ τον ρώτησε και για την αναφορά της MI5 σύμφωνα με την οποία Ρώσοι πράκτορες θέλουν να προκαλέσουν χάος στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είναι ανοησίες», απάντησε ο Πούτιν.