Διεθνή

«Πόρτα» του Ζελένσκι στον Γκουτέρες, επειδή συνάντησε τον Πούτιν

«Πόρτα» του Ζελένσκι στον Γκουτέρες, επειδή συνάντησε τον Πούτιν Φωτογραφία: EPA/ ALEXANDER NEMENOV
Αντιδράσεις για τη συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να υποδεχθεί τον Αντόνιο Γκουτέρες στο Κίεβο, μετά τη συνάντηση που είχε ο γ.γ. του ΟΗΕ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

«Αντάλλαξε χειραψία μαζί του. Χαμογέλασε. Του ζητήθηκε να πάει και να προωθήσει ακόμα περισσότερο τη σύνοδο των BRICS. Τον χρησιμοποίησαν και φαινόταν ότι χάρηκε για αυτό», δήλωσε στο Politico o Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Γκουτέρες ταξίδεψε στο Καζάν για τη σύνοδο των BRICS, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον Πούτιν. Μιλώντας στη σύνοδο, ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε έκκληση για μια «δίκαιη ειρήνη», ενώ μετά τη Ρωσία σχεδίαζε να ταξιδέψει στο Κίεβο.

Σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, ο Ζελένσκι επέκρινε τον Γκουτέρες. «Ακόμη κι αν κάποιοι αξιωματούχοι προτιμούν τη γοητεία του Καζάν από την ουσία του Χάρτη του ΟΗΕ, ο κόσμος μας είναι δομημένος έτσι ώστε να έχουν σημασία τα δικαιώματα των εθνών και οι διεθνείς νομικές νόρμες», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπήρξαν και άλλες αντιδράσεις για την παρουσία του Γκουτέρες στο Καζάν. Από τις πιο χαρακτηριστικές, εκείνες της Γιούλια Ναβάλναγια. «Είναι ο τρίτος χρόνος του πολέμου και ο γ.γ. του ΟΗΕ ανταλλάσσει χειραψία με έναν δολοφόνο», έγραψε στο Χ η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, δημοσιεύοντας φωτογραφία από τη συνάντηση του Γκουτέρες με τον Πούτιν.

guteres1_0311f.png

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σχολίασε καυστικά αυτή τη συνάντηση. «Αυτό είναι το τέλος των Ηνωμένων Εθνών», έγραψε σε ανάρτηση και συμπλήρωσε σε δεύτερη «Αν ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφασίσει να παραιτηθεί, η Λιθουανία δεν θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει».

guteres2_e5dbd.png