Διεθνή

H Χαμάς σκοπεύει να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του νέου της ηγέτη

H Χαμάς σκοπεύει να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του νέου της ηγέτη Φωτογραφία: EPA/ REHAN KHAN
Η Χαμάς έχει σκοπό να εκλέξει τον νέο της ηγέτη το Μάρτιο του 2025 αλλά μέχρι τότε θα διοικείται από μία πενταμελή επιτροπή, σύμφωνα με το BBC.

Αξιωματούχοι της Χαμάς αποκάλυψαν στο BBC ότι είναι πολύ πιθανό να κρατήσει την ταυτότητα του νέου της ηγέτη μυστική για λόγους ασφαλείας μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.

Η Χαμάς είχε κάνει το ίδιο το 2003 μετά τη δολοφονία του τότε ηγέτη της Sheikh Ahmed Yassin από το Ισραήλ αλλά και του διαδόχου του dr Abdel Aziz al-Rantisi. Η Χαμάς έχει σκοπό να εκλέξει τον νέο της ηγέτη το Μάρτιο του 2025 αλλά μέχρι τότε θα διοικείται από μία πενταμελή επιτροπή.

Την επιτροπή απαρτίζουν οι Khalil al-Hayya, Khaled Meshaal, Zaher Jabarin, Muhammad Darwish, και ένα ακόμα άτομο του οποίου η ταυτότητα παραμένει μυστική.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Khalil al-Hayya έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες πολιτικές και εξωτερικές υποθέσεις, εκτός από την άμεση επίβλεψή του για θέματα που σχετίζονται με τη Γάζα. Ως αποτέλεσμα, λειτουργεί επί της ουσίας ως ενεργός επικεφαλής του κινήματος.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC, ότι η Χαμάς είχε εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, υποστήριξε ότι η Χαμάς διαθέτει τόσο την ικανότητα όσο και το προσωπικό να διασφαλίσει την ασφάλειά τους, αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Σημείωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ελάχιστες από τον περασμένο Ιούνιο. Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ακόμα ότι το Ιράν αναμένει ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον του μπορεί να συμβεί σε μία εβδομάδα ή λιγότερο πριν από τις αμερικανικές εκλογές.