Διεθνή

Μυστικές επαφές Πούτιν - Μασκ από το 2022, διαψεύδει το Κρεμλίνο

Μυστικές επαφές Πούτιν - Μασκ από το 2022, διαψεύδει το Κρεμλίνο Φωτογραφία: EPA
Οι επαφές του Μασκ με το Κρεμλίνο φαίνεται να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό στην αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δεν είχαν παρά μόνο μία τηλεφωνική συνομιλία, η οποία έγινε πριν από το 2022 και είχε ως θέμα «τεχνολογίες», υποστήριξε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε πληροφορίες της Wall Street Journal σύμφωνα με τις οποίες οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε τακτική επαφή.

«Όχι, όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, πρόκειται για μια ψευδή πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και επικεφαλής των εταιρειών Tesla και SpaceX, είχαν μιλήσει για «τεχνολογίες για το μέλλον», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τη «μοναδική επαφή» μεταξύ των δύο ανδρών.

Η Wall Street Journal έγραψε ότι ο Μασκ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Πούτιν από τα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με τις πηγές πληροφοριών της Journal, Μασκ και Πούτιν συνέχισαν να έχουν συνομιλίες και φέτος, ακόμη και όταν o δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ασκούσε σκληρή κριτική για τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το δημοσίευμα της WSJ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ και η επιρροή του επιχειρηματία εκτείνεται πολύ πέρα από την πολιτική, μέσω της πλατφόρμας του κοινωνικού δικτύου X και της SpaceX, μέσω της οποίας έχει κυβερνητικά συμβόλαια μεγατόνων και υψηλού επιπέδου πρόσβαση σε απόρρητες αμερικανικές πληροφορίες.

Αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία είπαν στη Wall Street Journal ότι ο Μασκ συζήτησε προσωπικά θέματα, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά ζητήματα, με τον Πούτιν να ζητά κάποια στιγμή από τον επιχειρηματία να αποφύγει την ενεργοποίηση των δορυφόρων Starlink για την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου στην Ταϊβάν για να ικανοποιήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Οι επαφές του Μασκ με το Κρεμλίνο φαίνεται να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό στην αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν γι' αυτές.

Ο Μασκ δεν απάντησε στα αιτήματα της Wall Street Journal για σχολιασμό.